Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lengyelország: Chopin-éve a 2010. – turisztikai mérleg

Lengyelország: Chopin-éve a 2010.  –  turisztikai mérleg
Infovilág

A magyar turisták messze nem költenek annyit Lengyelországban, mint a nyugat-európaiak, vagy a tengeren túlról érkezők. Általában alacsonyabb kategóriájú szállodákban laknak, és főként a téli sportok kedvelői, illetve a túrázók látogatnak el Lengyelországba. Az idegenforgalmi képviselet munkatársai és a magyar utazásszervezők úgy látják, hogy honfitársaink számára változatlanul „baráti úti cél” Lengyelország: szívesen és gyakran látogatnak el ide. Kielcében április 9-11. között nemzetközi idegenforgalmi vásárt rendeznek Agrotravel elnevezéssel, Lódzban pedig jövő hónap végén várják a magyar kiutaztató tursiztikai szakembereket.

Chopin születésének 200. évfordulója jegyében telik a 2010. év: a zeneszerző emlékének szentelt esztendőben igen sok olyan rendezvény lesz, amely az eddigieknél is több turistát vonzhat. A születésnapi koncertsorozatot és a III. Nemzetközi Chopin konferenciát február végén, március elején tartják Varsóban, mint ahogyan további rendezvényeknek is a lengyel főváros a színhelye. Aki a Chopin-év további rendezvényeire is kíváncsi, annak az „illetékes” többnyelvű honlap ajánlható.

A nagy zeneszerzőhöz kapcsolódó eseményeken kívül kiemelkedő jelentőségű a 2012. évi labdarúgó Európa Bajnokságra való készülődés is. Ennek kiemelkedő momentuma lesz a február 7-én Varsóban megrendezendő sorsolás, amelyet a magyar közszolgálati televízió is közvetít majd. A közös lengyel-ukrán szervezésű bajnokság idején Lengyelországban Varsóban, Poznanban, Wroclawban és Gdanskban tekinthetők meg a mérkőzések.

Az idei programok közül kiemelkedő jelentőségű egy további évforduló: 2010-ben lesz hatszáz éve annak, hogy a grunwaldi csatában lengyel, litván és orosz csapatok legyőzték a keresztes lovagokat. II. Ulászló és Witold 1410. július 15-én ütközött meg csapatai élén Grundwaldnál a németekkel. A csata a középkor egyik legnagyobb és legvéresebb eseménye volt, csaknem negyvenezren vesztek oda a csatatéren. A németek legyőzésével azonban sikerült megtörni a keleti terjeszkedés lendületét. Történelmi források szerint a lengyel seregben küzdöttek magyarok is, mint ahogyan hazánkfiai a későbbi évszázadokban is vitézkedtek Lengyelországban.

Grundwaldban és Krakkóban július 15. és 18. között tartanak rendezvényeket a 600. évfordulóhoz kapcsolódóan.

Címkék