Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csalafinta sms-ek – összevonta szemöldökét a hatóság

Csalafinta sms-ek – összevonta szemöldökét a hatóság
Infovilág

Sokba kerülhet a könnyelműség...Csakhogy nem mindegy, hogy mekkora ez a számla. A meggondolatlanságot egyre többen bánják, mert sokba kerül nekik a hirtelen ötlet sugallta döntés, miközben a "másik oldalon" busás hasznot hajt az emelt díjas sms-ekből beáramló pénz. A Nemzeti Hírközlési Hatóság, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) és a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület (MMTE) mai sajtótájékoztatóján arra az alapvető ellentmondásra hívta föl a figyelmet, amely szerint sok esetben nem tisztázottak a fogadott emelt díjas sms-ekre szakosodott tartalomszolgáltatók által kínált szolgáltatás használatának a feltételei. Márton György, a hatóság szóvivője rámutatott: az ilyen sms-ek "élvezői" gyakorta nincsenek, nem lehetnek, lehettek tisztában azzal, hogy egy megrendeléssel folyamatos szolgáltatásra, akár heti több sms-re fizetnek elő, és ez hetente ezresekbe is kerülhet. Extrém esetek is előfordultak: sok tízezer, sőt félmillió forintos számláról is tud az NHH – a pórul járt mobilozók bejelentései alapján.

Eljött tehát az ideje annak, hogy szükség szerint hatósági eréllyel tegyenek rendet a mobiltelefon-használat biztonságának céljából. Az NHH kellő mérlegelés után és a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjével, valamint a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesülettel egyetértésben megszigorította a fogadott emelt díjas sms-ek küldésének rendjét. Ezzel egyidejűleg közösen létrehozták – az ugyancsak a fogyasztók érdekeit szolgáló és kezdettől kitűnően szolgáló Tantusz portálhoz hasonlóan – a Mobilozz okosan weboldalt.

Márton György NHH-szóvivő és Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője – hivatkozással a magyarországi mobiltelefon-szolgáltatókat érintő panaszok sokaságára – elmondta: a hatóság  mindhárom mobilszolgáltatónál megvizsgálta, miként tájékoztatják az előfizetőket a fogadott emelt díjas sms-szolgáltatásról, mit írnak erről a "kisbetűs oldalakon", azaz az általános szerződési feltételekben (ÁSZF). A korántsem megnyugtató tapasztalatok alapján született meg a döntés: kötelezik a mobiltársaságokat az eddigi gyakorlat megváltoztatására.

Érdekesség, hogy a legnagyobb mobilszolgáltató azonnal és kedvező módon reagált a hatósági előírásra, a másik kettő viszont bíróságnál támadta meg a határozatot, amelynek lényege:  alapbeállításként rögzítsék a mobiltelefon-előfizetésekben: az emelt díjas sms-szolgáltatás nem vehető igénybe automatikusan. A határozatban még azt is előírta az NHH, hogy a harmadik félnél (tartalomszolgáltatónál) megrendelt fogadott emelt díjas sms-t a mobilszolgáltató csak akkor továbbíthatja, ha a vásárló (értsd: előfizető) a saját mobilszolgáltatójánál előzetesen egyértelműen jelezte és engedélyezte az ilyen típusú szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szándékát, beleegyezését.

Tóth Krisztián, Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület főtitkára. a Mobilozz okosan! internetoldal társalkotója elmondta, hogy a fogyasztói érdekvédelmet szolgáló, napra készen tájékoztató portál nem pusztán az emelt díjas sms-esekkel kapcsolatosan informálja az érdeklődőket, hanem a mobiltelefon-használat egyéb esetleges buktatóiról is, a mobiltelefónia összes rejtelméről. A Mobilozz okosan! oldal folyamatos tartalmi gazdagításához (ígéretük szerint) a mobilszolgáltatók is hozzájárulnak. Úttörő vállalkozásnak számít az oldal szerkesztőinek az a törekvése, hogy összegyűjtsék és közzé tegyék az emelt díjas számokhoz, sms-ekhez tartozó cégek ügyfélszolgálatainak az elérhetőségét, valamint a "csábító számok" tarifáit is közzé tegyék, tájékoztatandó a marokfon-használókat, segítendő őket a döntésük meghozatalában.

Az Infovilág tudósítójának kérdésére a sajtótájékoztató házigazdái meggyőződésüket fejezték ki, hogy az NHH határozatával egyet nem értő két mobilszolgáltató esetében a bíróság a fogyasztók javára dönt. Azt nem tudták megmondani, hogy mikorra várható az ítélet. Az NHH várakozásai szerint a lépés nagymértékben javítja majd a jogbiztonságot, és csökkenti a fogyasztók kiszolgáltatottságát, ha mindhárom mobilszolgáltató esetében jogerőssé válik a határozat és bevezetik a korlátozást.

Címkék