Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Virginia várja a magyar vállalkozókat is

Virginia várja a magyar vállalkozókat is
Infovilág

Kürti Sándor, a Kürt Zrt. alapító elnöke évekre visszatekintő kapcsolatáról beszélt Matthias Duysszal. Az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetsége) alelnökeként volt alkalma megismerkedni Virginia állam brüsszeli képviselőjével és az amerikai piaccal, ami már akkor példára serkető elismerést keltett benne. „Matthias az USA piacának szakértője, aki lehetőséget biztosít a valódi amerikai piac megismeréséhez, kiaknázásához.”

Duys elmondása szerint az általa képviselt amerikai tagállam célja, hogy élénkítse az exporttevékenységeket Magyarország és Virginia között. A tengerentúl olyannyira felkészültek a vállalatok fogadására, hogy a helyi kereskedelmi kamara nem egész 48 óra alatt kiadja a vállalatok működéséhez szükséges engedélyeket és dokumentumokat. A bürokráciát legföljebb a történelemkönyvekből ismerik. Az egyenlő bánásmód elvét és gyakorlatát követve, a kisvállalatokat éppen annyira fontosnak tartják, mint a nagyvállalatokat.

Virginiában az 1972 óta változatlan 6%-os adókulcsot nem tervezik növelni, sőt a csökkentésén dolgoznak, továbbá az állam adózási rendszere nem hoz olyan adózási rendelkezéseket, amelyek megnehezítenék a vállalatok életét. A munkahelyteremtő cégeket adókreditek formájában jutalmazzák.

Az írtakon túl: Virginia és vonzáskörzetének vásárlóereje igen magas, valamint az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának kimutatása szerint az USA egyik legjobban fizető államának számít, tehát a lakosság és a vállalatok egyaránt idejében kifizetik számláikat, fizetési szempontból megbízhatók.

Az államban különféle (kelendő) termékekkel, szolgáltatásokkal megjelenni kívánó vállalatok számára ingyen keresnek terjesztőket, felvásárlókat az ITA (Nemzetközi Kereskedelmi Hivatal) kereskedelmi irodájához hasonlóan. Makai Zsolt az amerikai nagykövetség kereskedelmi irodájának képviseletében elmondta: az U.S. Commercial Service (Egyesült Államok Kereskedelmi Irodája) tevékenysége kétirányú. Egyrészről felkutatja a magyarországi vállalatok lehetséges amerikai partnereit, másrészről amerikai vállalatoknak segít a magyar piacon társvállalatokat találni.

Magyarországon ma kétezer, amerikai résztulajdonú vállalat tevékenykedik, illetve 128 teljes egészében amerikai tulajdonban lévő vállalat található. Tavaly havonta átlagosan 21 amerikai vállalat kereste meg az USA Kereskedelmi Irodáját azzal a céllal, hogy magyarországi befektetéseihez partnereket találjon, vagy termékeihez terjesztőket.

A mai eszmecserén elhangzottak alapján az amerikai–magyar üzleti kapcsolatok kialakítása mindkét félnek kedvező lehetőség piacik kiterjesztésére. Ennek ad teret az Amerikai–magyar Cégvezetői Kör (AHEC) is, hiszen ilyen és ehhez hasonló események szervezésével, illetve kiterjedt kapcsolatai felhasználásával köti össze a vállalatok döntéshozóit, valamint az önállóan működő szervezeteket is.

Címkék