Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Trónörökösök – művészek új nemzedéke az Akadémián

Trónörökösök – művészek új nemzedéke az Akadémián
Infovilág

A örökösök.Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Perényi Miklós nemzedéke évtizedek óta a pályán van; színre lépésük óta új és újabb művészgenerációk nőttek föl. Közben változott a klasszikus zene hazai fogadtatása is. A Starlet Music Management tehát azt tűzte ki maga elé célul, hogy bemutatkozási lehetőségekkel támogassa az ifjabb nemzedéket, és megnyerje a klasszikus zene hívének a fiatalabb korosztályt.
Öregszik ugyanis a komolyzene rajongóinak tábora, amiben a kordivaton kívül sok minden, például az iskolai zenetanítás hiányossága is szerepet játszik. Ezért az MTA dísztermében tartandó koncerteket zeneiskolások – korlátozott mértékben – ingyenesen látogathatják. De várják a zenével nem, vagy csak kevéssé foglalkozó középiskolásokat, egyetemistákat is, hiszen az ő általános műveltségüket is kiegészíthetik a hangversenyeken hallottak.

A Starlet ügynökség jó érzékkel „szúrta ki” Baráti Kristófot és társait. Első németországi albuma után Baráti Bach-szólólemezt készített, Várdai István diplomahangversenyét pedig akkora érdeklődés kísérte, ami külföldi világsztárok fellépésére jellemző. A két ifjú művész tavaly decemberben Junior Prima díjat vehetett át.

Fülei Balázs a Zeneakadémia doktori iskolájának a hallgatója, néhány hét óta pedig Tel Avivban is tanul. Farkas Gábor tavaly novemberben Weimarban megnyerte a 6. Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyt. Pár nappal előtte Farkas Gábor kapta meg a Liszt Ferenc nemzetközi lemeznagydíjat első önálló, Liszt-műveket tartalmazó albumáért, ami a Warner Music Hungary kiadásában látott napvilágot.

Várdai István (gordonka) és Fülei Balázs (zongora) hangversenye
február 1-jén, hétfőn, 19,30-tól

Műsor:
J. Brahms: D-dúr szonáta Op. 78
R. Schumann: Öt népies darab, op. 102
C. Debussy: Szonáta gordonkára és zongorára
F. Poulenc: Szonáta gordonkára és zongorára

Baráti Kristóf (hegedű) és Farkas Gábor (zongora) hangversenye
március 2-án, kedden, 19,30-tól

Műsor:
R. Schumann–J. Brahms–A. Dietrich: FAE szonáta
F. Schubert: C-dúr fantázia, D 934
Dohnányi E.: cisz-moll szonáta, op. 21
Bartók B.: 1. rapszódia hegedűre és zongorára, Sz. 86
2. rapszódia hegedűre és zongorára, Sz. 89

Baráti Kristóf (hegedű), Várdai István (gordonka), Fülei Balázs (zongora), valamint Berkes Kálmán (klarinét) hangversenye
április 26-án, hétfőn, 19,30-tól

Műsor:
M. Ravel: Szonáta hegedűre és gordonkára
M. Ravel: a-moll zongoratrió
O. Messiaen: Kvartett az idők végezetére

A budapesti sorozat mindhárom koncertje hallható majd Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fricsay termében, február 15-én, március 8-án és április19-én, Világjáró muzsikusok címmel.

Címkék