Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Isztambulba jósolják a következő földrengést

Isztambulba jósolják a következő földrengést
Infovilág

A földrengés kialakulása (San Farncisco-i öböl).A potsdami tudósok a Haitit sújtó, az évszázad földrengésének nevezett természeti katasztrófa után most újabb hasonló természeti csapás veszélyeire figyelmeztetnek: ezúttal a mintegy 13 millió lakost számláló Isztambulban. Egy új számítógépes tanulmány szerint a Boszporusz-parti török metropolistól – az egykorvolt Bizánctól, utóbb Konstantinápolytól – 20 kilométerrel délre hatalmas feszültség keletkezett a földkéreg alatt.

Az úgynevezett „észak-anatóliai vetődés” (egy ezer kilométeres körzet Észak-Törökországban) vidékén a múltban súlyos földrengések sorozata következett be, csak éppen Isztambulban nem – ott ugyanis egy „szeizmikus rés” helyezkedik el. A potsdami tudósok azonban most egy „szélsőségesen nagy földrengési kockázatról” beszélnek.

A tektonikus lemezek elhelyezkedése.A tanulmányban szó szerint ez áll: „Az itt várható földrengések különösen nagy veszélyt jelentenek a török nagyváros számára, főként akkor, ha a rendellenesség nem egyetlen egy rengésben jelentkezik” (Az eredeti német szöveg itt olvasható.) A kutatóközpont szerint azonban több kisebb rengés is követheti a Richter-skála szerinti 7-es fokozatú mozgást.

Haiti fővárosa, Port-au-Prince a januári földrengés után.A természeti katasztrófának szerteágazó következményei lehetnek: az 1999.  augusztusi izmiti 7,4-es földrengés mintegy 18 ezer áldozatot követelt. A mostani előrejelzés alapját az képezi, hogy Isztambul az anatóliai és a fekete-tengeri lemez között fekvő területen emelkedik, és ezt a vidéket már régóta veszélyeztetett zónaként tartják nyilván. Egy súlyos földrengés tehát katasztrofális következményekkel járna.

*

A koldusszegény Haitit január 12-én rázkódtatta meg egy Richter-skálán mért 7-es erősségű földrengés – a múlt kétszáz esztendőben a legnagyobb. Az ország 1842. május 5-én élt át hasonló tragédiát, az 8,1-es erősségű volt, 5 ezer ember vesztette életét. A mostani katasztrófa áldozatainak a számát legalább 100 ezerre becsülik.

A január 12-i földrengés epicentruma.

Ebben a régióban a fokozott földmozgások tektonikus tevékenységre vezethetők vissza. Mivel a kontinentális lemezek lassan egymás felé csúsznak, feszültségek keletkeznek, amelyek újabb és újabb rengéseket váltanak ki.

A karibi lemez ráadásul különleges helyzetet foglal el. Egyszerre több más lemezzel is érintkezik: az észak-amerikai lemez északról és keletről, a Kókusz-lemez és a Nazca kifutása nyugatról, a hatalmas dél-amerikai lemez pedig délről nyomja. Még ha az eltolódások évente csak milliméterekben mérhetők is, a karibi országok olyan régióban találhatók, ahol fokozott a szeizmológiai tevékenység. Ez az oka annak, hogy esztendőnként annyi földrengést észlelnek és jegyeznek föl a környéken. Nemcsak Hispaniola szigete (itt terül el a szegények országaként nyilvántartott Haiti és az üdülőparadicsomként ismert Dominikai Köztársaság), hanem Kuba, Honduras és Nicaragua, továbbá más keleti szigetek, köztük Guadeloupe és Martinique is a veszélyeztetett zónához tartozik.

George Clooney a haiti földrengés áldozatainak gyűjt

Az Oscar-díjas színész, George Clooney kétórás, egyenesben sugárzott adománygyűjtő műsorral igyekszik minél több pénzt szerezni a haiti földrengés áldozatainak. A jótékonysági műsort  pénteken, magyar idő szerint hajnali kettőtől, a magyar Music Television és a VIVA is élőben közvetít majd.

A „Segítség Haitinek” elnevezésű akció három helyszínről jelentkezik: Los Angelesben George Clooney vezeti az élő műsort, New Yorkból a haiti származású énekes, a Fugees frontembere, Wyclef Jean tudósít majd, a CNN sztárja, Anderson Cooper pedig Haitiról jelentkezik be. A kétórás műsort a világ számos csatornája közvetíti majd, (többek között a CNN, ABC, NBC, FOX adókon) Magyarországon, az MTV-n és a VIVA-n látható az élő adás.

A kezdeményezést Clooney vasárnap, a Golden Globe díjátadón jelentette be, jó 40 sztárvendég segíti majd. Mark Wahlberg színész: „Haiti a világ egyik legszegényebb országa volt eddig is. Fontos, hogy az emberek összefogjanak, mert közös erővel jobbá tehetjük az ottani körülményeket.” Penelope Cruz is a támogatók között van: „Minden segítség számít, még a legkisebb is”. Az élő adásban fellép Bono, Alicia Keys, Sting és Christina Aguilera is.

A beérkező pénzt öt jótékonysági szervezet kapja és a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére fordítja: Vöröskereszt, az UNICEF, az Oxfam America, a Partners in Health és Wyclef Jean alapítványa a Yele Haiti Foundation.

Címkék