Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hedda Gabler Pécsett – régi darab új megközelítésben

Hedda Gabler Pécsett – régi darab új megközelítésben
Infovilág

A művészhármas: Kiss-Végh Emőke, Ördög Tamás, Varga Balázs.A három színész – Kiss-Végh Emőke, Ördög Tamás, Varga Balázs – tavalyi előadása, A Torta után fontosnak tartotta, hogy egy klasszikus darabbal foglakozzék úgy, hogy a "társulat" létszámát nem növeli. A művészek ragaszkodnak hozzá, hogy olyan darabokat vigyenek színre, amelyek három személlyel is előadhatók. 

A művészek olyan helyszínt kerestek, amely önmagában – változtatás nélkül – megfelel az elképzeléseiknek. Választásuk a Skandináv Házra esett: ez iroda és lakható tér is egyben. Így valójában egy megfoghatatlan szoba lett Tesmanék villája, ahol a munka- és  a szabadidő egybeesik. Másrészt ezen a helyszínen megszűnik a túlzással klasszikusnak mondható "kanapé, kandalló" Ibsen-modell is. A néző ott jár, ahol soha, senki sem érezheti jól magát – vagy legalábbis nem eléggé: az alkotók véleménye szerint ez a Hedda Gabler lényege.

Az "egy felvonásos" előadás január 22-én est hét órakor kezdődik a Pécs2010 Menedzsmentközpont székházában (Mária utca 9.). A szereplők: Hedda Gabler – Kiss-Végh Emőke; Jörgen Tesman – Ördög Tamás; Ejlert Lövborg – Varga Balázs. Produkciós vezető: Varga Veronika.
 
"Tulajdonképpen nem úgynevezett problémákkal akartam foglalkozni ebben a darabban. Számomra az a lényeges, hogy az aktuális társadalmi viszonyok és nézőpontok közegében embereket, emberi hangulatokat, emberi sorsokat ábrázoljak". (Részlet Ibsen 1890. december 4-én kelt, Moritz Prozornak, a darab francia fordítójának írt leveléből.)
 
A darfab rövid tartalma: Hedda, Gabler tábornok lánya, hozzámegy a professzori kinevezésére váró Jörgen Tesmanhoz. Hat hónapos nászútjukról hazatérve megkezdődnek a sivár hétköznapok, kísértenek a múlt árnyai az északról ismét a városba érkező Ejlert Lövborg személyében, aki végzetes változásokat okoz a friss házasok egyhangú hétköznapjaiban.

Címkék