Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gorillakölyök született a budapesti állatkertben

Gorillakölyök született a budapesti állatkertben
Infovilág

Gorillakölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben január 5-én kedden, délelőtt 9 óra 13 perckor. Ilyen örvendetes eseményre legutóbb 2000-ben került sor a városligeti intézményben. A kölyök és az anyaállat, a kilencéves N’Yaounda jól van, az még nem tudható, hogy minden rendben lesz-e a kicsi felnevelésével. A gondozók most azt figyelik, hogy a kölyök rendesen szopik-e, illetve az anyja rendben gondoskodik-e utódjáról. N’Yaoundának ugyanis ez az első kölyke, így az utódgondozásban még nincs tapasztata.


Ha a kicsi tartósan megnyugtató rendszerességgel táplálkozik, az anya viselkedése sem válik rendellenessé, és a gorillacsapat többi tagja is nyugodtan viselkedik, akkor hamarosan a sajtófotósokat és a forgatócsoportokat is beengedhetik a nézőtérre, illetve – bizonyos korlátozások mellett – a nagyközönség előtt is megnyitják az állatházat. Arról azonban, hogy erre mikor kerül sor, az állatkert vezetése – a kis gorilla fejlődésének és állapotának függvényében – később ad tájékoztatást.
 
Mitől „nyugati” a gorilla?

Mai tudásunk szerint a gorillák két külön faja különböztethető meg: a nyugati gorilla (Gorilla gorilla) és a keleti gorilla (Gorilla beringei). Mindkét faj további alfajokra bontható, így a keleti fajon belül megkülönböztetünk hegyi gorillákat (Gorilla beringei beringei) és keleti síkvidéki gorillákat (Gorilla beringei graueri), a nyugati fajon belül pedig a Diehl-gorillát (Gorilla gorilla diehli) és a nyugati síkvidéki gorillát (Gorilla gorilla gorilla). Ez utóbbi alfaj látható a Fővárosi Állat- és Növénykertben is. A nyugati síkvidéki gorilla Angola, Kamerun, Kongó, Egyenlítői-Guinea, Gabon és a Közép-afrikai Köztársaság területén őshonos. Természetvédelmi helyzete alapján a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolják.


A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta élnek nyugati gorillák (Gorilla gorilla). Az akkor érkezett két állat, a most harminchárom éves Liesel nevű nőstény, és a három évvel fiatalabb, Golo nevű hím frigyéből három kölyök született a magyar főváros állatkertjében. Közülük a legfiatalabb, Ebobo nevű hím jelenleg is itt él. Rajtuk kívül a múlt években két fiatal nőstény is érkezett Budapestre: Iringa 2002-ben Franciaországból, N’Yaounda, a most született kölyök anyja pedig 2008-ban a hídjáról nevezetes holland város, Arnhem állatkertjéből.
 
A világ állatkertjeiben egyébként összesen mintegy 750 nyugati gorilla él. Ezen az állatkerti népességen belül a múlt tizenkét hónapban összesen 16 ellés volt, a gorillák születése tehát világviszonylatban sem számít túl gyakorinak. Ez persze nem állatkerti sajátosság, megfelel a gorillák természetbeni szaporodási stratégiájának, amelynek lényege, hogy viszonylag ritkán, és alkalmanként csak egy utódot hoznak világra: az alacsony születési számot az újszülötteknek nagyobb felnövekedési esélyt kínáló fejlett utódgondozással ellensúlyozzák. Világviszonylatban az első állatkerti gorilla egyébként 1956-ban született az USA-beli Columbus Zooban.

Címkék