Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vigyázat, örvény! – üzlet és munka az interneten

Vigyázat, örvény! – üzlet és munka az interneten
Infovilág

Jelenleg éppen 5 450 000 helyen találta meg a Google a ws domaint árusító amerikai Global Domains International (GDS) nevét. Aki csak magyarul tud, 2850 helyen olvashat róla. Többnyire dicshimnuszokban áradoznak az „egyedülálló”, „kiváló” üzleti lehetőségekről. Ezen vagy ezen a címen viszont találsz olyan jegyzeteket is, amiknek a szerzői segítenek számolni: érdemes-e .ws domaint és honlap-készítésre alkalmas eszközöket vásárolni a gdi-től, illetve hazai ügynökeitől.

Tudom, nem szeretsz hosszan számolgatni, ám gondolkodó ember lévén óvnád barátaidat, ismerőseidet a felesleges kockázatoktól. Ez az üzlet pedig szükségszerűen egyre kockázatosabbá válik. Havi 10 dollárt kellene fizetni egy otthonról végezhető munka EGYIK feltételéért. A befektetés viszont csak akkor gyümölcsözhet, ha a vállalkozók elegendő ismerősüket beszélik rá példájuk követésére, majd azok is hasonlóan tesznek másokkal. Kérdés: vállalják-e, hogy így sorra tönkretehetik emberi kapcsolataikat? És tudják-e, mennyi ideig fizetnek még havi tíz dollárt, amikor már kiszállnának az üzletből? Alaposan tanulmányozták-e a kaliforniai cég, s Nyugat-Szamoa – a .ws-domén tulajdonosa –- szerződési feltételeit?

Az egyik hazai GDS-ügynöki csoport váltig állítja a honlapján, hogy nem tiltott piramisjátékot folytat. Referenciás marketingnek, többszintű kereskedelmi tevékenységnek, multi level marketingnek (mlm) titulálja tevékenységét. Valóban igaza lenne? Alighanem, csak a hatóságok adhatnak hiteles választ a kérdésre, ha netán elszánják magukat a helyzet értékelésére. Annyi biztos: ez a piramis sem nőhet az égig, hiszen előbb-utóbb minden valamire való internetszolgáltató blokkolja a tömegesen küldött kéretlen leveleket. A .ws-domén így nemcsak a piramis további lépcsőinek építésére válik alkalmatlanná, hanem egyéb üzleti tevékenységre is.

Más megoldásokat kell keresniük azoknak, akik tisztességes munkához szeretnének jutni, vagy otthonról, interneten egészítenék ki jövedelmüket. Mindenekelőtt meg kell tanulniuk, hogy kerüljék a túlzottan csábító, gyanúsan fényes ajánlatokat. Ezen a címen több elrettentő módszert is megismerhetnek, s érzékenyebbé válhatnak a csalárd trükkökre. A portál más oldalain pedig valóban elfogadható ajánlatokra lelhetnek. Érdemes tájékozódni a Távmunkacentrum oldalon is. Magyarországon, sajnos, kevéssé terjedt el eddig a távmunka (és) kultúrája. A válságból kifele kapaszkodva azonban több munkaadónak lesz érdemes rugalmas, kevéssé kockázatos foglalkoztatási lehetőségeket választania. Hol tudnának többet erről, mint a munkaügyi központokban, ahonnan a portál állásajánlatai származnak?

Az állásajánlatoknak, munkalehetőségeknek az látja hasznát, aki ért a felkínált munkákhoz. Az elektronikus kereskedelemhez sem elég a honlap és a doménnév. A kereskedéshez is érteni kell(ene). Ismerni, alkalmazni, tisztelni a jogszabályokat, s megtartani az üzleti etikát, ami egyforma előnyöket teremt az eladónak és a vevőnek. A falusi és a városi embernek, a kisiparosnak, a szolgáltatónak, a vásárlónak egyaránt érdeke a kereskedelmi lánc rövidítése, a felesleges fuvarozás kiküszöbölése, a raktárak, boltok, bemutatótermek számának, területének csökkentése. Kiválóan alkalmas erre az internetes kereskedelem. De alkalmas-e a kereskedésre az, aki elhiszi, hogy egy külföldi domén megvásárlása és egy honlap elkészítése önmagában is csodát tehet?

Ahogy ismerlek, kedves Barátom, nem akarsz pályát módosítani és kereskedővé válni. Előfordulhat azonban, hogy rákapsz az internetes vásárlásra. Figyelmedbe ajánlom a Fairbusinesshttp://www.fairbusiness.hu ajánlásait. Elmúlt már karácsony, ám a tájékozottság és a megfontoltság máskor is hasznos lehet. És a kereskedőknek sem árt tudniuk, mit vár tőlük a felkészült, tájékozott üzleti partner.

A régi barátsággal üdvözöl: Miklós

Címkék