Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csőd előtt a „zöldhasú”? – kételkednek az eddigi hitelezők

Csőd előtt a „zöldhasú”? – kételkednek az eddigi hitelezők
Infovilág

Szakad a dollár?Akárhol a világban tört ki válság, a dollár értéke nőtt – tapasztalhatjuk mindmáig. Mindegy, akár az Öböl menti emírség, Dubai nem képes visszafizetni hiteleit, akár Görögországot fenyegeti, hogy kizárják az euró közösségéből. A legkomiszabb időkben, mint amilyen a mostani is, a dollár biztos kikötőnek számított. A jelenség hátterében pedig nem egyéb áll, mint az a tény, hogy a „zöldhasú” mögött a Föld legnagyobb nemzetgazdasága és utolsóként megmaradt szuperhatalma: az Amerikai Egyesült Államok áll.

Eleddig így volt. De így marad-e a továbbiakban is? Aligha! A dollár körüli kétségek ugyanis egyre nőnek. Csaknem tíz esztendeje az amerikai fizetőeszköz külső értéke drámai mértékben csökkent: 2000-ben még 1,21 eurót adtak érte, napjainkban azonban már jó, ha a felét. Az Európai Unió (EU) polgárai pedig fordított élményben részesülhetnek: 1 euróért mintegy másfél dollárhoz jutnak.A világ pedig ideges. Az Egyesült Államok csaknem minden országnak adósa. A korábbi hitelezők pedig kételkedni kezdtek: vajon ez a fajta bizalmuk Amerika fizetőképességében – és ezáltal a dollárban – igazolható-e. Az egykor oly büszke dollár – így a The Wall Street Journal sommás ítélete – a „valuták General Motors-a”; magyarán: „csődvárományos”. Mi történik azonban a világgazdasággal, ha a dollár folytatja süllyedését, mélyrepülését? Mi lesz a megtakarítások sorsa? Mi a külföldi vállalkozókkal?

Az amerikai nemzeti bank szerepét betöltő Federal Reserve épülete…...és elnöke: Bern Bernanke.A gazdasági szakértők attól tartanak, hogy az összeomló amerikai fizetőeszköz egyfajta futótűzként perzsel föl mindent, elvégre csaknem minden nyersanyag- és banki üzletet, beruházást dollárban tartanak nyilván és számolnak el. Emellett pedig sok ország – mások mellett például Dubai, Irak vagy éppenséggel Kína – a saját valutájukat is az amerikaihoz kötik. Azok az amerikai bankok, amelyek adósságállományukat idegen pénznemben kötötték le, dominószerűen omolhatnak össze, és más intézményeket is magukkal ránthatnak. Még kereskedelmi háború is kirobbanhat egyes nemzetek között – írja le látomását a Business Week című amerikai gazdasági hetilap.

Jim Rogers, az amerikai befektető-legenda nem az egyetlen, aki példátlan összeomlástól tart: „Nagy gondban vagyok a dollár miatt. Az amerikaiaknál bankóprés működik. Azt fogják tenni, amire mindig is szükség van a gazdaság föllendítésére, még akkor is, ha ez a dollár pusztulásával jár is” – nyilatkozta.

Címkék