Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pannon Filharmonikusok, 1811–2011: 100 hét, 200 esemény

Pannon Filharmonikusok, 1811–2011: 100 hét, 200 esemény
Infovilág

Az ünnepségsorozat gondosan megkomponált 200 eseményből áll: a korábbi években megszokott sorozatokon túlmenően olyan színvonalas hangversenyeket, civil programokat, az együttes történetét és muzsikusait megismertető programokat tartalmaz. A közönség megismerheti a zenekar múltját, jelenét és bepillantást nyer a jövőbe. A 2010-ben megnyíló pécsi hangversenyterem a jubileum fénypontja. Az ünnepségsorozat részvevői találkozhatunk világsztár vendégszereplőkkel, operapremierekkel, formabontó fesztiválalapítással, egyedi programokkal fiataloknak és számos színvonalas szakmai és partneri együttműködéssel, mint például a Fekete-Kovács Kornél védnöksége alatt alapított jazz projekt, Zoób Katti divattervező által tervezett Eozin ruhakollekció, Faltisz Alexandra által illusztrált gyermeksorozat.


A Pannon Filharmonikusok jogelődjét 1811-ben alapította a pécsi püspökség, az alapító Johann Georg Lickl bécsi, sikeres zeneszerző, Joseph Haydn tanítványa volt. Az alapító hangverseny 1811. december 9-én hangzott el a pécsi bazilikában. A Pannon Filharmonikusok bizonyítottan Magyarország legnagyobb múltú szimfonikus zenekara.

A következő két évben nagyszabású jubileumi ünnepségsorozatra készül a pécsi együttes. A 2010. január 2-tól 2011. december 9-ig, 100 héten át tartó eseménysorozat a zenekar múltját felidéző, jelenét bemutató és jövőjét megmutató programok összességéből áll. A múltat idéző programok feldolgozzák az alapító Lickl György életművét, a szerző Die Haushaltung nach der Mode című operájának ősbemutatójára is sor kerül. Lickl legnevesebb kortársaként Beethoven összes szimfóniája elhangzik a két év alatt, és a múlt 200 évben élt pécsi muzsikusok életéről szóló kiállítás nyílik a hangversenyteremben.

A múltat és jelent összekötő Házszentelési ceremónia és a Mester és tanítványai koncert szimbolikusan vezeti át a közönséget és a zenekart múltból a jövőbe. Az Alexandra Könyvkiadó az ünnepségsorozat zárásaként a pécsi szimfonikus muzsikálás 200 éves történetét feldolgozó fényképes albumot jelentet meg.

Címkék