Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szoláriumágy-ellenőrzés: rákkeltő magyar napágyak

Szoláriumágy-ellenőrzés: rákkeltő magyar napágyak
Infovilág

A határokon átívelő, közös akcióban részt vett piacfelügyeleti hatóságok több mint 300 helyszínen ellenőriztek mintegy 500 szoláriumágyat. Magyarországon az MKEH munkatársai 28 helyszínen, 68 ágyat vizsgáltak meg. Egyértelműen bebizonyosodott, riasztóan nagy arányban nem teljesülnek az előírások, különös tekintettel a sugárzás erősségére, ami az előírások szerint nem haladhatja meg a 0,3 W/m2 értéket. Ezen túlmenően a berendezések több, mint ötöde nem felelt meg az általános jelölési előírásoknak (pl. nem megfelelő CE-jelölés, hiányzó típusmegjelelölés, márka- és gyártónév, továbbá a gyártó, címe). A napágyak 52 százalékában nem tüntették fel azt a nagyon fontos információt sem, hogy az UV (ultraibolya-sugárzás)-sugárzás sérülést okozhat.

Magyarországon kiugróan magas, a napágyak 96,5 százalékban nem feleltek meg a sugárzás erősségére vonatkozó előírásoknak. Ez Európában kimagaslóan magas arány. A legmagasabb mért érték 1,43 W/m2 volt, ami csaknem ötszöröse a megengedett határértéknek.

A szoláriumba járók egészségének védelmére folytatódnak az ellenőrzések, részben az Európai Bizottság társfinanszírozásával, részben hazai források bevonásával. A jogszabályok megsértése esetén a nem megfelelő berendezések forgalmazását, és használatát az ellenőrző hatóság megtiltja.

A napágyakra vonatkozó európai biztonsági követelmények a Kisfeszültségi Irányelven (Low Voltage Directive, LVD) alapulnak, ami Magyarország uniós csatlakozása előtt már hazai jogrend részévé vált. Az irányelv értelmében, a villamossági terméket el kell látni egyebek között a biztonságos használatához szükséges használati útmutatóval, figyelmeztető feliratokkal. Kiemelt követelmény, hogy az eszközök ne bocsássanak ki az emberi egészségre káros mértékű sugárzást. A nem orvosi célú szoláriumok esetén az ultraibolya-sugárzás (UV) korlátja 0,3 W/m2. Ez az érték a nagyon erős, 12-es globális UV-indexnek felel meg. Napos nyári napokon, ha az UV-index eléri a 7-es értéket, azaz a 0,2 W/m2-t,, az egészségügyi hatóságok határozott kérése, hogy kerüljük a napozást, az egészségkárosító, bőrrákos megbetegedések kockázatának csökkentése végett.

Az UV-sugárzás káros élettani hatásai

Az UV-sugárzás pozitív élettani hatásai mellett riasztóak a túlzott sugárzás káros hatásai. Az ultraibolya-sugárzás nagy energiatartalma roncsolja a sejteket, és gyengíti az immunrendszert, a bőr hólyagos leégéséhez, továbbá különféle szembetegségek kialakulásához vezethet.  A rendszeres, kozmetikai célú szoláriumozás a bőr korai öregedését eredményezi.

Az UV-sugárzás legveszélyesebb és a legalattomosabb következménye a nem azonnali, hanem néhány év vagy esetleg évtized elteltével bekövetkező, különböző típusú rákfajták megjelenése mellett, a melanoma-bőrrák kialakulása lehet, amely gyakran halálos kimenetelű. 

Az IARC nemzetközi rákkutató ügynökség, illetve a WHO Egészségügyi Világszervezet, 2009-ben a napágyakat az emberi szervezet számára legveszélyesebb rákkeltő anyagokat tartalmazó A1 csoportba, a dohányzással azonos veszélyességi kategóriába sorolta.

Címkék