Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Győri egyetemista találmánya a látásvizsgálat gyorsítására

Győri egyetemista találmánya a látásvizsgálat gyorsítására
Infovilág

A látásvizsgálat hagyományos## eszköze: az olvasótábla.A győri Széchenyi István Egyetem mechatronika-szakos hallgatója által kifejlesztett készülék az eddigi legegyszerűbb és leggyorsabb módja a színtévesztés és az éleslátás vizsgálatának. Elmondása szerint nincs másra szükség, mint egy asztali vagy hordozható számítógépre, amit a szükséges hardverek és szoftverek telepítése után a páciens maga kezelhet. Ő maga hívhatja elő a teszthez szükséges új és újabb feladatokat, és az adott válaszok helyességéről is a program tájékoztatja. Végül a kapott eredmények elmenthetők, sőt, azokhoz a szemorvos külön véleményt csatolhat – a különböző szintű alkalmassági követelményeknek megfelelően. A rendszer nagy előnye, hogy bár első látásra drágának tetszhet, tömeges elterjedésével azonban mégis jóval olcsóbb, mint a külön-külön beszerezhető vizsgálati eszközök.

A fejlesztés eredményeként, ha meghonosul az egészségügyi gyakorlatban, elköszönhetünk a látásvizsgáló tábláktól és a színtévesztés kiszűrésére hivatott, évtizedek óta használt „babos könyvtől”.

„Az általam kifejlesztett szerkezet szinte tökéletes biztonsággal mutatja meg a páciens, látási, észlelési zavarait. Nagy előnye az eddig használatos eljárással szemben, hogy nem lehet becsapni és a digitális adattároló funkciója révén évekre visszamenőleg elemezni tudja a páciens eredményeit” – mondja Sarkadi-Nagy Balázs.

A találmány szabadalmaztatását egy évvel ezelőtt jelentették be, de mivel a folyamat meglehetősen lassú, akár négy-öt év is eltelhet, mire valóban megkezdődhet a gyártása.

A látásvizsgáló készülék a későbbiekben új funkciókkal fejleszthető és így az egészségi állapot komplex felmérésére és dokumentálására is alkalmas lehet. Segítségével akár állami szinten is gyorsíthatók lennének az összetett egészségügyi vizsgálatok – mondta a győri Széchenyi István Egyetem kutatója.

Címkék