Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fényvárás közben – adventi naptár és kiállítás

Fényvárás közben – adventi naptár és kiállítás
Infovilág

Annak, aki december 24-ig a budapesti Vörösmarty téren jár, érdemes megvárnia az ötórai ablaknyitást. A Gerbaud Ház homlokzatán 24 ablakban 24 kortárs képzőművész egy-egy alkotását, illetve ezek nagyítását helyezték el. Az ablakok felső részében a támogatók emblémái, alul a művészek neve látható. Mindennap a soroksári Galambos János Zeneiskola növendékei adnak rövid fúvóskoncertet Jakab Gedeon karnagy vezetésével. December 24-én délben nyílik az utolsó ablak, 25–január 2. között naponta délután négytől este hét óráig díszkivilágításba öltöztetik az adventi kalendáriumot, valamint naponta egyszer hang- és fényjáték szórakoztatja az arra járókat. Az ablakzáró búcsúkoncertet január 2-án tartják.

Aki viszont nem tudja leküzdeni kíváncsiságát, illetve szeretné megtekinteni az immár kilencedik adventi óriás naptár eredeti alkotásait, látogasson el a Szent István téri vendéglátóipari múzeumba.
Mint a mai megnyitón Jókai Anna író hangsúlyozta: az idén rendkívüli erőfeszítéseket követelt a kezdeményezés megvalósítása. Bár napjainkat a pénz mértéktelen uralma jellemzi, mindig akadnak nagyvonalú támogatók és kitartó szervezők, akik igyekeznek a magasabb értékeket elénk tárni. Advent ideje különösen alkalmas arra, hogy rácsodálkozzunk az effajta emelkedettségre.

Minthogy előre nem lehet az összes ablakot kinyitni, érdemes a kiállítást is megtekinteni. A szponzorok ebben a nehéz időben is belenyúltak a zsebükbe, de valójában a művészek jótékonykodnak velünk. A képzőművészek célja, hogy átlelkesítsék, megszólítsák az embert és jobbá tegyék. "Konzervatívnak nevezem magam abban az értelemben, hogy nem támogatom a polgárpukkasztást. Különösen nincs szükség erre advent idején, amikor várjuk a fény megszületését. Ezekben a sötét, őszi, tél eleji napokban meg kell küzdenünk az elbátortalanodásunkkal, életuntságunkkal. Ebben segít karácsony várása, és ebben segítenek a művészek, akiknek a képeire nap nap után rácsodálkozhatunk" – fejtegette az írónő.

Az érdeklődők egyébként szavazhatnak is a nekik legjobban tetsző alkotásokra ezen a címen. A nyerteseket kisorsolják majd: jutalmuk egy-egy, a műről készült, kisméretű, egyedi nyomat. A sorsolást és az eredményhirdetést januárban tartják.

Címkék