Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hetvenen túl is: együnk jóízűen, egészségesen!

Hetvenen túl is: együnk jóízűen, egészségesen!
Infovilág

A középkorúaknál gyakori probléma a túlsúly, idős korban inkább a súlyhiányra kell odafigyelni. A növekvő életkorral emellett különböző betegségek miatt egyre gyakrabban lépnek fel evéssel kapcsolatban nehézségek.

Ha a táplálkozás túl egyoldalú vagy a táplálékfelvétel nem éri el a napi 1500 kilokalóriát, korántsem biztos, hogy elegendő táplálék jut a szervezetbe. Ennek az a következménye, hogy túl kevés létfontosságú táplálékot – mint például fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat – kap a szervezet, emiatt aztán csökken a testsúly.

Ha tehát betegség lép fel, kevésbé tud ellenállni a szervezet. Mivel a súlyveszteséget éppen idős korban nehéz pótolni, fontos, hogy ezt idejében ellensúlyozzuk. Nagyon komolyan kell venni, ha néhány hét alatt súlycsökkenés mutatkozik, gyengének és fáradtnak érezzük magunkat. Ilyenkor haladéktalanul beszéljünk háziorvosunkkal.

Az idős embereknek kevesebb energiára van ugyan szükségük, továbbra is meg kell azonban kapniuk a létfontosságú tápanyagokat, sőt, néhányból nagyobb mennyiség is elkél náluk, mint az „aktív” fiatalabbaknál. Az élelmiszerek helyes kiválasztása ezért e korban különösen fontos. A magas tápanyag-tartalmú a kedvenc ételeket tálaljuk az asztalra. Ilyenek a többi között:

zöldségek, gyümölcsök
teljes kiőrlésű gabonatermékek
tejtermékek, zsírszegény húsok
hal, szárnyasok, tojás
hüvelyesek
növényi olajok

Az ételek előkészítése sem elhanyagolható, ugyanis éppen idős korban léphetnek fel táplálkozási nehézségek, mint például rágási és nyelési problémák vagy étvágytalanság.

Az idős emberek gyakran panaszkodnak étvágytalanságra. Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy az ízérzékelés jelentősen csökken, mivel az ízlelőbimbók száma is kevesebb lesz. Az idősek különösen az édes és a sós ízt érzékelik kevésbé. Gyengül a szagérzékelés is, aminek a küszöbértéke idős embereknél 12-szer magasabb, mint fiataloknál. Mivel pedig az ételek íze és illata is „felelős” az étel élvezetéért, ez a tény hat az étvágyra. Próbáljuk meg, hogy az étel elkészítésekor hassunk saját íz- és szagérzékelésünkre, magyarul: fűszerekkel tegyük vonzóbbá az ételt, fűszerezzünk erősebben. Folytatás itt.

Címkék