Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Filmhíradók Online – 12 év történelem, kiugróan nagy siker

Filmhíradók Online – 12 év történelem, kiugróan nagy siker
Infovilág

A november 5-e óta elérhető Filmhíradók Online az 1931–43 közötti Magyar Világhíradókat mutatja be a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) jóvoltából. A több mint 5000 hangos filmhírt tartalmazó site látogatói egy hét alatt 500 ezret meghaladó oldalletöltés keretében közel 240 ezer videót néztek meg.

A Filmhíradók Online adatbázisában témák, személyek, helyszínek és nyelvek szerint rendezhetők és szűrhetők a mozgóképes tartalmak. A részletes adatlapokkal és a Nemzeti Digitális Adattárház (NDA) kapcsolódó dokumentumaival támogatott oktatási-kutatási célú felhasználás ingyenes, a kommunikációs és reklámipar szereplői pedig az MNFA-tól újrahasznosítási minőségben is megvásárolhatják a filmanyagokat.

„Bár az adatbázis alapos feldolgozottsága és a kritikus tömeget elérő látogatottság lehetővé tenné, hirdetéseket mégsem tervezünk az oldalra” – mondta Kitzinger Dávid, a projektet életre hívó Neumann Nonprofit Kft. ügyvezetője, bár megjegyezte, a jól működő külföldi példák azt mutatják, a hasonló szolgáltatások a nagyvállalati szférának is értékesek lehetnek.

Az elmúlt hét látogatói a hazai vonatkozású filmhírek közül a régi Tabánról, egy hazai fejlesztésű kerékpárzárról és az 1932-i szépségkirálynő-választásról szóló filmeket kedvelték a leginkább. A NAVA-gyűjtemény egy részének megnyitása először 2008 decemberében kapott nagy nyilvánosságot: a 77 filmajándék akció hat hete alatt 250 ezer látogató 1 millió oldalt töltött le és 500 ezer filmet nézett meg. Az emlékezetes siker eredményeképpen az archívum vezetőinek távlati céljai között szerepel, hogy a tárolt műsorok előállítóival együttműködve a gyűjtemény egészét megnyissák.

Addig is a NAVA teljes gyűjteménye az interneten át szabadon kereshető és az ország több mint 800 NAVA-pontjában ingyenesen megtekinthető – a Filmhíradók Online pedig mindenki számára, bárhonnan nézhető marad.

Címkék