Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tandberg-ajánlat: üzleti utak helyett környezetkímélő videokonferenciák

Tandberg-ajánlat: üzleti utak helyett környezetkímélő videokonferenciák
Infovilág

Idegenforgalmi szakemberek gyakran panaszkodnak mostanában arról, hogy csökkent az üzleti utak száma, visszaesett a konferenciaturizmus. Mindezt a gazdasági-pénzügyi válság számlájára írják, holott van egy további ok is. Egyre népszerűbbek a videokonferenciák: a vállalatok így csökkentik az üzleti utakra fordított időt és költséget, s ezáltal mérséklődnek az infrastrukturális kiadások is. Ma már nem csupán a multinacionális cégeknek, hanem a hazai kkv-k számára is előnyösek a videokonferencia-rendszerek - fejtegette Bedő Norbert. A Tandberg magyarországi képviselője szerint a videokonferenciák révén átlagosan harminc százalékos utazási költségcsökkentést lehet elérni. A videokonferencia- vagy Telepresence-berendezéseket használó cég óvja a környezetet is, hiszen a megtakarított utazások miatt kevesebb a káros anyagok kibocsátása is.

Napjainkban a hazai vállalkozások igyekeznek minden lehetséges eszközzel hozzáigazítani működésüket a megváltozott üzleti környezethez. Egy-egy cég üzletmenetét már két-három telephely működtetése esetén is ésszerűsíteni lehet a rendszeres üzleti utazások radikális csökkentésével. A Tandberg számos partnerének példája bizonyítja, hogy a legkülönfélébb iparágak számára is eddig kiaknázatlan lehetőségeket nyújtanak a videokonferenciaszolgáltatások. A cég magyarországi ügyfelei között nem csupán olyan hazai nagyvállalatokat találunk, mint például az OTP Bank, Richter Gedeon, hanem több telephellyel, illetve népes, távoli partnerhálózattal rendelkező kkv-kat is, mint a Fornetti pékség.

A potenciális vásárlók a TANDBERG weboldalán található szolgáltatással kiszámolhatják a telekommunikációs befektetéssel várható megtakarítást. A megtérülés időtartama ugyanakkor nagyban függ a vállalkozás jellemzőitől és az ügyviteli folyamatoktól.

Közismert, hogy az élőképes beszélgetés igen hatékony, hiszen az információkat vizuális úton fogadjuk be a legkönnyebben. Az ilyen "személyes" megbeszélés lehetőséget ad prezentációkra, dokumentumok megosztására, ami a gyors döntéshozatalt is szolgálja. A videokonferenciával nem csupán a távoli üzleti partnerekkel, de a más telephelyeken dolgozó munkatársakkal is közvetlen kapcsolatot lehet fenntartani.

Másik fontos felhasználási lehetőség, hogy a cég beépítheti folyamataiba a távmunka módszerét, amivel további kiadásokat spórolhat meg. Szintén jelentősen növeli a hatékonyságot, ha a kiválóan képzett szakértők helyszínekre utaztatása helyett a munkaidejük optimalizálását videokonferencia beszélgetésekkel segítik. A vállalat a távoli szakértők bevonásával oldja meg például egy külföldi gyárában adódó, központi támogatást igénylő feladatait. Az üzleti felhasználáson kívül a videokonferencia-rendszerek segítik az oktatást, a telemedicinát (például távműtétek), és a korlátozott kommunikációjú emberek (siketek, nagyothallók, némák, és jelbeszéddel kommunikálók) számára is fontos segítség lehet. A Tandberg kompatibilis megoldásaival, üzleti és otthoni felhasználásra egyaránt ajánlja termékeit, hiszen az adatátvitelhez megfelelőek a szélessávú IP-alapú, vagy akár az ADSL-vonalak is. A sávszélesség-igény természetesen függ a felhasználás módjától, például az egyidejűleg összekapcsolódó helyszínek számától és az elvárt képminőségtől.

A videokonferencia-rendszerek alkalmazásának "zöld" vonatkozásait az Európai Unióban is felismerték. Viviane Reding, az Európai Bizottság informatikáért felelős biztosa néhány hete is szorgalmazta az informatikai lehetőségek fokozott kiaknázását, amelyek révén növelni lehet a távmunka arányát és csökkenteni lehet az üzleti utak számát. Brüsszeli számítások szerint, ha sikerül az üzleti utazások húsz százalékát videokonferenciákkal kiváltani, akkor évente 22 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásától óvhatnánk meg a légkört.

Címkék