Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Költő a színpadon – az Aegon-díj idei kitüntetettje

Költő a színpadon – az Aegon-díj idei kitüntetettje
Infovilág

Immár a negyedik évad kezdődik a népszerű sorozat történetében. Az eddigi három szezonban fellépett már a hazai művészeti élet színe-java: a közönség érdekes alkotókat ismerhetett meg a személyes beszélgetéseknek köszönhetően. Bebozonyosodott, hogy a nézők és a vendégek, azaz maguk a művészek is örülnek a nyitottságra, kitekintésre és az együttműködésre épülő sorozatnak.  


Október 21-én a 2009. év két Aegon-díjas művésze lesz Alföldi Róbert vendége: Jónás Tamás költő, aki áprilisban vette át a szakmai zsűri döntése alapján az idei Aegon Művészeti Díjat Önkéntes vak című kötetéért. Most rajta a sor, hogy az esten felolvassa méltatását Juhász Gábor zeneszerzőről, dzsesszgitárosról, aki az ő jelöltje az Aegon Művészeti Társdíjra.

Jónás Tamás Önkéntes vak című kötete alapján készült Dégi János rendezésében az Önkéntes vakok című előadás; szereplők Zborovszky Andrea és Bellus Attila. Az egyfelvonásos produkció helyszíne a Kiút Mikroszínház (1088 Budapest, Baross utca 10.).

Jónás Tamás 1973-ban született Ózdon. Első kötete 1994-ben jelent meg, eddig kilenc könyve jelent meg. 2001-ben Elmondom én címmel CD-et adott ki, amelyen saját előadásában hallhatók versei, prózai művei. Elbeszélései, versei németül is megjelentek "Als ich noch Zigeuner war" illetve "35" címmel (2006, 2008). Az Aegon Művészeti Díjat megelőzően a többi között Móricz Zsigmond-ösztöndíjat (2005), Katona József drámaírói ösztöndíjat (2006) és Artisjus Irodalmi Ösztöndíjat (2006) kapott.

Juhász Gábor 1968-ban született, 1988 óta él Budapesten, akkortól tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakán. Tanít és koncerteket ad, a lemezeket tartja a legmaradandóbb alkotásainak. 2006-ban hozta létre a saját trióját, amelyben rajta kívül Papesch Péter játszott-játszik basszusgitáron, Borlai Gergő dobolt. Juhász Gábor neve mintegy harminc albumon szerepel közreműködőként vagy alkotóként.

Címkék