Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

VDSZSZ-sztrájkfelhívás: hamis indokok, ürügy

VDSZSZ-sztrájkfelhívás: hamis indokok, ürügy
Infovilág

A szaktárca – a kollektív munkaügyi vita alkalmával tett ígéretének megfelelően – október 17-én elküldte véleményezésre a vasúti reprezentatív szakszervezeteknek a 2010-i menetrendi megrendelés koncepcióját. A dokumentumban foglaltakat a kormányzati oldal a jövő héten két egyeztetésen is tárgyalja az erre nyitott érdekképviseletekkel.

A megküldött információkból kiviláglik, hogy az az elképzelés, ami ellen a VDSZSZ közös fellépést szorgalmaz, sztrájkra hív fel, a szakszervezet közleményében jelzett formában nem létezik. A jövő évi közszolgáltatási szerződésben foglalt megrendelés alapján az érdekképviselet által vélelmezett 3000 kilométert mintegy kétszeresen meghaladó mértékű hálózaton indul vasúti személyszállítás.
A vasúti személyszállítási megrendelésből kimaradó települések autóbuszos szállítással, a jelenleginél magasabb színvonalon lesznek elérhetők. A rendelés nélküli szárnyvonalakon igény esetén folytatódhat a teherforgalom, és helyi vállalkozásban akár a személyszállítás is.

A közlekedési tárca úgy ítéli meg, hogy sztrájk helyett célszerű lenne a tárgyalásokat az előre meghatározott rend szerint folytatni. Bármilyen munkabeszüntetés az utasoknak okozott kellemetlenségeken felül csökkenti a MÁV bevételeit, és ezzel nehezíti a kritikus helyzetben lévő társaság gazdálkodását.

A kormány képviselői és az érdekképviseletek közti megbeszéléseken már sikerült azonosítani a szakszervezetek legfontosabb elvárásait. A menetdíjkedvezmény ügyében megszületett a vasutasok által szorgalmazott rendeletmódosítás. A kormányzati oldal az utasok és az adófizetők szempontjai mellett természetesen figyelembe veszi az érintett vasúti munkavállalók jogos és méltányolható igényeit is. Ezért október 20-án visszavárja a tárgyalóasztal mellé a VDSZSZ képviselőt is, és reméli, hogy a szakszervezet eláll a hibás okkal vagy hamis ürüggyel meghirdetett munkabeszüntetéstől.

Címkék