Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Levélszpemetelők: rendőrtiszti oklevél napok alatt

Levélszpemetelők: rendőrtiszti oklevél napok alatt
Infovilág

Tavaly a bothálózatoknak otthont adó számos internetszolgáltatót lekapcsoltak. Bár a levélszemét a régi szintre tért vissza, a kártevő szoftverek terjesztése, egyes gépek lehetséges fertőzöttsége és a bothálózatok pozícióharca lehetővé teszi, hogy változás álljon be a bothálózatok tevékenységében.

A Symantec szeptemberi beszámolója szerint a leggyakoribb levéltárgysorok arról szólnak, hogy az e-mail nem kézbesíthető: Delivery Status Notification (Failure), Return Mail és Undelivered Mail Returned to Sender.

Az adóhoz és a hamis megrendeléshez – csomagküldéshez – kapcsolódó tárgysorú levélszeméttel is tetemes kártevőtámadások alakultak ki.
 
A karácsonyhoz és a mindenszentekhez kapcsolódó levélszemetelés folytatódása mellett két újabb, ünnep témájú levélszemétkampány jelent meg. A diwalit, a fények ünnepét India-szerte októberben tartják. A lakosság nagy része vásárol, keresi az ünnepi ajánlatokat. Az ilyen típusú levélszemétben kapcsolati adatokat (nevet, e-mail címet, életkort, telefonszámot) tartalmazó CD-ket árulnak, a ‘diwali’ szót csak a címzettek odacsalogatására illesztették be.

A kínai ősz közepi ünnepe, a holdünnepet a kínai holdnaptár szerint a nyolcadik holdhónap 15. napján – a Gergely-naptár szerinti október 3-án tartják. Az ünnep alkalmából összegyűlnek a családok, hogy megcsodálják a fényes teliholdat, és holdsüteményt egyenek. A holdsüteményküldés a barátoknak és a családtagoknak, és az ünnepi baráti és családi összejövetel az ünnephez kapcsolódó kulturális hagyomány. Nem meglepő, hogy a múlt hetekben a holdsüteményt és az ajándékokat kínáló levelekben ebből az ünnepből próbáltak hasznot húzni a levélszemetelők.

Ez év januárjában a helyi kereskedők akcióit hirdető orosz levélszemét mennyisége megnőtt. A címzetteket nem irányították kártékony webhelyekre, hanem a levélszemétben található hirdetésekbe írattak be telefon- és ICQ-számokat. Nemrégiben egy új változata jelent meg ennek a támadásnak, amiben a levélszemetelők összezavart telefonszámokat írtak a levél fejrészébe. Az összezavaráshoz bizonyos írásjeleket [+*^] szúrtak be a tárgysorban levő számjegyek közé.

Az új orosz levélszemét-terjesztő megjelenésével az orosz levélszemét mennyiségét is megvizsgálták, és az a hét első három napján periódikusan a csúcson volt, majd a hét többi napján csökkent.

Az orosz levélszemét ilyen hullámzását júliusban és augusztusban is meg lehetett figyelni.

Az interneten megszerezhető, már jó ideje létező, oklevelet hirdető levélszemét most azt hangsúlyozza, hogy bárki szerezhet diplomát – akár  néhány napon belül. Az új egyetemi és főiskolai félévkezdet idején, augusztusban és szeptemberben a gazdasági visszaesés miatt más munkalehetőségek keresésére kényszerülőket most bizonyos tanfolyamokra próbálják irányítani az oklevelet kínáló levélszeméttel.

A levélszemétben az alábbi öt szakma „oklevelét” hirdették leggyakrabban:
1. rendőrtiszt
2. szövetségi ügynök
3. ápoló
4. séf
5. tanár

Címkék