Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mészáros Márta filmje Kéthly Annáról

Mészáros Márta filmje Kéthly Annáról
Infovilág
Nemcsak Kéthly Annáról, az életét ellenzéki politikusként végig élő politikus életének utolsó éveiről szól Mészáros Márta filmje, hanem a hetvenes évek magyarországi politikai viszonyairól, a pártállam által alkalmazott politikai eszközökről is tablót tár a nézők elé.

A történet dióhéjban arról szól, hogyan akarja hazacsábítni az akkori vezetés az 1956 óta külföldön élő szociáldemokrata vezetőt, hogy ezzel (is) legitimálni próbálja a rendszert a határokon túl. Egy budapesti tanárt hálóznak be a feladatra, de Kéthly Annát nehéz félrevezetni, s  a tanár “lelepleződik” és nehéz magánéleti helyzetbe kerül.

Mészáros Márta elmondta, hogy a Pataki Évával közösen készített film legnagyobb problémája az volt, hogy a főhősről nagyon nehéz volt dokumentumokat találni, A rendezőnő szerint bárhol máshol, például a franciák és angolok azonnal lecsaptak volna erre a személyiségre, erre a történetre, aminek feltárása neki hosszú évtizedeibe került. Mészáros Márta felvillantja Kéthly Anna politikai pályafutásának  részleteit, s  bemutatja őt idős korában, aki még akkor is engesztelhetetlen bírálója volt a pártállamnak. A rendezőnő Kéthly történetét mindenképpen össze akarta kötni egfy hetvenes években zajló történettel, s így lett az Utolsó jelentés egyúttal az első magyar besúgófilm is.

Elhangzik benne a Fekete Ernő által alakított, s a titkorszolgálat által beszervezett Péter, a besúgó szájából az a  nagyon sokfelől visszaköszönő mondat: “De hát én nem ártottam senkinek…” Összességében Péter nem tud megfelelni feladatának, hiszen a politikusnővel találkozva már ő maga sem volt biztos a saját igazában, így abban sem, ahogyan először a Kádár-rendszer védelmére kelt Kéthly Annával szemben.
          
Eszenyi Enikőről Mészáros Márta kijelentette: ha nem talál rá, akkor aligha kezdett  volna ebbe a filmbe.  A film további szerepeiben láthatjuk Cserhalmi Györgyöt, Hámori Gabriellát, Básti Julit, Czinkóczi Zsuzsát, Kováts Adélt. Monori Lilit, Kováts Adélt, Szilágyi Tibort, Máté Gábort  és Hollósi Frigyest.
     
A Kéthly Annát megformáló, egy színházi próbáról a sajtóeseményre “bezuhanó” Eszenyi Enikő arról beszélt, mennyire nehéz volt felkészülni erre a feladatra, szerepre.  Még egy szociális otthonba is elment, hogy tanulmányozza az idős emberek életét és szokásait.

Az utolsó jelentés producer, Sándor Pál, aki a rendezőnő elmondása szerint fokozatosan szeretett bele  a történetbe. Konzultánsa volt Jancsó Miklós, a kép Novák Emil, a zene pedig Kovács Ferenc érdeme.
         
Mészáros Márta a Napló-trilógia,a Temetetlen halott után ezúttal sem tudott kibújni a bőréből és ismét sokakat foglalkozutató történelmi-társadalmi filmre szánta el magát. Az alkotóknak a díszletekkel végül is sikerült hitelesen ábrázolni “külsőleg és belsőleg” is egy adott kort Magyarország történetéből,  a hetvenes évek világát. 

Címkék