Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 9. Az év 130. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739412. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fenntartható építészet – világverseny-nyertesek

Fenntartható építészet – világverseny-nyertesek
Infovilág

A október 15-ig látható Holcim Awards kiállítás másnap vándorkiállításként indul útjára, hogy a fenntartható építés iránt érdeklődők országszerte megtekinthessék a díjnyertes terveket. A vándorkiállítás célja, hogy ösztönözze a magyar szakembereket és egyetemistákat a következő pályázati cikluson való részvételre. A Holcim Awards a fenntartható építészetért világverseny olyan űjszerű építészeti elképzeléseket hivatott kiemelni, melyek fenntartható megoldást kínálnak az építőipar napjainkban felmerülő kihívásai számára helyi, térségi, sőt nemzetközi szinten is.

A kiállítás helyszíne: Magyar Kultúra Alapítvány (Budapest, I., Szentháromság tér 6.), megtekinthető mától október 16-ig.

A világméretű verseny összdíjazása kétmillió dollár. Az öt régióban megszervezett verseny első helyezettjei 100 ezer dollárt nyertek, a világszintű győztesek jutalma összesen 650 ezer dollár volt. A földrészek döntőinek első három helyezettje automatikusan bejutott a májusban megrendezett világdöntőbe (köztük a tavalyi európai döntőn aranyérmet nyert magyar pályázat is). A harmadik Holcim Awards versenyt jövő július 1-jén nyitják meg.

A világdöntő nyertesei:

ARANY: Folyó-helyreállítás és városfejlesztés a marokkói Fezben; a 300 000 dolláros fődíjat a marokkói városának világörökségi védelem alatt álló óvárosában zajló munka kapta. (A képen.)


EZÜST: Alacsony kibocsátású (Low-impact) zöldterületi egyetemi épület, Ho-Si-Minh-város, Vietnam. A város agráregyetemi kampuszának terve kapta a 200 ezer dolláros pénzzel járó második díjat.

BRONZ: Fenntartható gazdálkodás egy mezőgazdasági közösségben, Peking, Kína. A kitüntetés és a vele járó százezer dollár a Peking központjától 45 kilométerre fekvő, ma a fővároshoz tartozó kis agrártelepülésen megvalósítandó annak a tervnek jutott, melyik hatékonyan ötvözi az örökségmegőrzést, a hagyományos tudást, a helyi anyagokat, a modern technológiát és a profi munkavezetést.

INNOVÁCIÓS díj: San Fransisco-i független munkaállomás. Az 50 ezer dolláros különdíjjal jutalmazott szerkezet alkalmi munkásoknak adna helyet, hogy találkozzanak és kivárják, míg alkalmi munkát kapnak.

Címkék