Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az újságíró archívumából: 2600 keletnémet a követség kertjében

Infovilág

Ez alkalommal a bel- és külpolitikailag különösen turbulens, a történelem menetét meghatározó 1989 nyara és ősze történéseit fölelevenítő egyik tudósítását adja közre. Az alábbi írás az akkor rangos és mértékadó napilapként ismert Magyar Hírlap 1989. szeptember 30-i számában jelent meg. Fogadja érdeklődéssel, kedves Olvasó!


Kétezerhatszáz keletnémet a követség kertjében
Bonn segítséget kér Prágától

Külföldi rádiójelentésekből:

A Német Szövetségi Köztársaság kormánya mindent megtesz azért, hogy emberséges átmeneti megoldást találjon az ország prágai nagykövetségén tartózkodó keletnémet menekültek számára – jelentette be pénteken délben Klein kormányszóvivő. Első lépésként az ötszáznál több kisgyerek számára szeretnének elfogadható életkörülményeket teremteni, miután a külképviselet kertjében berendezett sátortábor túltelített, több fekvőhelyet nem lehet ott elhelyezni, és megnőtt az esetleges járványveszély is.Genscher nyugatnémet külügyminiszter azzal a kéréssel fordult a prágai kormányhoz, hogy mindaddig, amíg meg nem oldódik az ottani NSZK-nagykövetségen tartózkodó, immár több mint 2600 keletnémet állampolgár ügye, a csehszlovák hatóságok segítsenek elfogadható körülmények között, a külképviseleten kívül elhelyezni őket. Csehszlovák kollégájával, Johannesszel az ENSZ-közgyűlési ülésszak alkalmával folytatott megbeszélésén Genscher reményét fejezte ki, hogy Prága egyetért ezzel a megoldással, és nem kell félniük a menekülteknek, hogy a nagykövetség területének elhagyása után visszatoloncolják őket az NDK-ba. Kérte egyúttal, hogy az ország humanitárius ügyekben illetékes szervei – tehát mindenekelőtt a Csehszlovák Vöröskereszt, az egyházi szeretetszolgálatok alkotó módon működjenek  együtt a (nyugat)Német Vöröskereszt helyszínen tartózkodó küldöttségével.

Sevardnadze külügyminiszter és Genscher második, New York-i találkozóján a szovjet diplomácia vezetője – adta tudtul a Deutsche Welle rádió – rendkívüli megértést tanúsított és nagy emberséggel reagált arra a bonni kérésre, hogy Moszkva támogassa az NSZK kéréseit a prágai   kormánynál.

Ugyancsak a kölni rádióállomás jelentette: a varsói nyugatnémet nagykövetségen mintegy 600 keletnémet tartózkodik.

Nem hagy alább a magyar és az osztrák határon át folytatódó keletnémet exodus. Egybehangzó rádiójelentések szerint ezen a határszakaszon 600 ex-NDK-s kelt át a múlt 24 órában. Az NSZK déli határőr-parancsnokságának a közlése szerint a múlt éjszaka 356 áttelepülőt helyeztek el a határközeli bajor felvevőtáborokban; 91 személyt Schöppingbe és Giessenbe szállítottak. A bajor határrendőrségtől származik az adat: augusztus eleje óta 28 ezer keletnémet érkezett Bajorországon át Nyugat-Németországba.

Berlinben Willi Stoph, az NDK miniszterelnöke kijelentette, hogy továbbra is a szocialista tulajdon marad a gazdasági fejlődés alapja. Semminemű burkolt vagy rafinált tanács sem tántoríthatja el az NDK-t a kívülről ajánlott reformok irányába. Sindermann parlamenti elnök arról nyilatkozott, hogy nem az NDK-ban, hanem az NSZK-ban van szükség reformokra. Egyúttal felelőssé tette a bonni kormányt azért, mert „az 1937. évi német határok visszaállítására törekszik".                                                                                              (Kulcsár)

(MTI) Hovatovább nemcsak a nyugatnémet nagykövetség, hanem a csehszlovák főváros közrendjének problémájává válik a prágai NSZK misszión tartózkodó NDK állampolgárok ügye – jelentette ki pénteki sajtóértekezletén a csehszlovák szövetségi kormány szóvivője. Miroslav Pavel utalt arra, Csehszlovákiában nem fognak menekülttáborokat létesíteni az NDK-állampolgárok számára. Szavaiból az is kitűnt, a prágai kormány nem hajlik arra, hogy humanitárius okokból hozzájáruljon az NDK-állampolgárok továbbutazásához az NSZK-ba.

Az Európai Közösség pénteken „humanitárius gesztust" kér Csehszlovákiától az NSZK prágai nagykövetségén összezsúfolódot keletnémet menekültek ügyének megoldására. A Közös Piac nevében Roland Dumas francia külügyi államminiszter, az EK miniszteri tanácsának jelenlegi elnöke tett lépéseket csehszlovák kollégájánál New Yorkban. Dumas elsősorban kielégítő szállás biztosítását sürgette.

Címkék