Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Svájc várja a magyarokat – biztonság, minőség, nyugalom

Svájc várja a magyarokat – biztonság, minőség, nyugalom
Infovilág

Lássuk mindenekelőtt, mennyire szeretik magyarjaink (a turisták, persze) Svájcot! Az idegenforgalmat leginkább jellemző (a kereskedelmi szállásokon eltöltött) vendégéjszakák száma 2005-ben 32 911 volt, az idei első félévben 46 232 (+40%). Bár a tavalyi első félévhez képest egy (1) százalékkal csökkent a magyarok által az alpesi köztársaságban eltöltött vendégéjszakák száma, az eredmény mégis örvendetes, mivel más, nagy utazó országok polgárai esetében a csökkenés a 9 százalékot is eléri – hangsúlyozza Urs Weber. A nemzetközi pénzügyi válságot tekintve, még jövőre is átlagosan két–háromszázalékos visszaeséssel számolnak a svájci idegenforgalmárok, 2011-re viszont csaknem ugyanekkora növekedéssel.

Ennek ellenére hajszálnyit sem csökkenhet a turisztika munkás részeseinek a lendülete: ugyanúgy, sőt, keményebben dolgoznak, mint a múlt években, mivel már a föllendülés lebeg a szemük előtt. Az idén is megjelentették a téli ajánlatok sokaságát kínáló katalógusukat az üdülőrégiók és -helyek részletes bemutatásával, az üdülőhelyenként egy-egy különleges ötlet, tanács közreadásával, internetes kóddal valamennyi üdülőhelyről és témáról, segítve az érdeklődő részletes tájékozódását, ismeretszerzését a MySwitzerland.com honlapon.

"Ajánlatainkat folyamatosan aktualizáljuk – mondja Weber. – Érdemes böngészni a MySwitzerland.com/top címen, mert mindig találhat a téli pinehésre, sportolásra, kikapcsolódásra induló kellemes, akár 35 százalékos kedvezményeket is azáltal, hogy ugyanannyi pénzért jóval több szolgáltatást kínálnak a vendégfogadó helyek."

Karácsonyi vásár Bremgartenben.Az idegenforgalmi újságírók régi jó ismerőse, sokaknak barátja, Urs külön fölhívja a figyelmet az alpesi menedékházakra, amelyek persze már korántsem olyanok, mint az egykori, pusztán az életben maradást szolgáló kunyhók. A kellemesen berendezett hegyi házikók különösen szép környezetben, meglehetős komforttal várják a betérőket, akiknek még tematikus estékkel, kellemes rendezvényekkel is kedveskednek a háziak. "Nálunk a vendégeknek a legotthonosabb és legautentikusabb téli üdülésre a romantikus alpesi kunyhókban nyílik lehetősége, ahol még a tájra jellemző finomságokat is megkóstolhatják. A hangulatos, hagyományőrző és tipikusan svájci menedékházakról és élményekről bőségesen tájékoztatja az érdeklősőket a MySwitzerland.com/winter honlap."

A szerfölött gazdag télisport-kínálat mellett Svájc sok nagy- és kisvárosa, községe csodálatos hangulatú adventi napjairól, karácsonyi vásárairól nevezetes. A legnagyobbrészt kézi munkával készített ajándékokon túl a pillanatnyi élvezetek, frissensültek, forralt bor, számtalan édesség is segítenek a látogatónak, hogy föltöltődjék a karácsonyvárás semmi máshoz sem hasonlítható, zsongító hangulatával. Titkos tippként álljon itt a javaslat a bremgarteni karácsonyi vásár fölkeresésére. Akinek nincs rá ideje, az a nagyvárosokban, Zürichben, Montreaux-ben, Baselben sem csalódik az adventi időszakban.

Snowli biztosan megtanítja## a kicsinyeket síelni.Ezekben a napokban jelenik meg a svájci idegenforgalom másik, keresett összefoglaló katalógusa a családok részére. Megtudható belőle, hogy az ország 31 gyermekbarát szállodájában ingyenes a gyermekfelügyelet, a házigazdák gondoskodnak a családi programokról. Svájcban a családok igényeit szolgáló 22 családi üdülőhelyet alakítottak ki. Pénztárcakímélő céllal hozták létre a Reka 1300 üdülőházból álló hálózatát és a Reka-üdülőfalut. Az egykoron spártai hangulatú ifjúsági szállások mára a kornak megfelelő komfortot kínálnak, mivel üzemeltetőik a tízen- meg huszonévesekkel szeretnék megkedveltetni Svájcot, arra számítván, hogy ők visszatérő vendéggé válnak jó pénzű felnőttként.

Addig is jó tudni: jövő február 26-án újra megnyílik a bázeli St. Alban ifjúsági szálló.A legújabb családi üdülőhelyek a többi között Diemtigtalban (Berni-felvidék), Flims Laax Faleraban (Graubünden), az új gyermekhotelek pedig La Campagnola San Nazzaroban (Tessin) találhatók. A gyerekes családokat 185 „Swiss Snowsports” sí- és snowboardiskola 13 000 oktatója várja. Már a három évesek is lécre foghatók az egyedülálló alpesi képzési és oktatási rendszer szerint. Az apróságok Snowlival, a hónyuszival játékos módon sajátíthatják el a síelés alapjait.

Kényelmes az utazás az új, fűtött kabinokban.Urs Weber megemlíti, hogy a graubündeni Engadinban, St. Moritzban családi síbérleteket kínálnak kedvező áron. A hozzánk kissé közelebbi Liechtensteinben (Vaduz) gazdag téli élmények várják a vendégeket a malbi-parkban. A kelet-svájci Braunwald indián sátorban kínál romantikus éjszakázást. Az engelbergi (Luzern–Vierwaldstättersee) kötélpark télen is nyitva tart. És ne feledjék: a wallis kantonbeli Saas-Grund ingyenes gyermekhéttel csalogat jövő január 11–15. és 18–22. között! Aki különleges élményekre vágyik, az csalódik Svájcban: éjszakázás igluban a Muottas Muragl-on, Engadin St. Moritzban; nyitás: december 25-én. Téli vadmegfigyelés Val Müstairban, lékhorgászat Melchsee-Fruttnál. Jövő január 15–17. között tartják a 80. Lauberhorn-síversenyt Wengenben.

Különleges kikapcsolódást kínál a Corvatsch funpark az engadini St. Moritzban. Husky-ösvényt létesítettek a Brüstin (Luzern–Vierwaldstättersee), airboard-pályát a Klewenalp-Stockhütte síterepen.Újra megnyitják a Strela-Schatzalp (Graubünden) síterepet a kényelmes síelők számára. Ugyanebben a katonban, a Scuol-Muotta Naluns síterepen és a a Wangs-Pizol síterepen (Kelet-Svájc) nyolcszemélyes, kabinos felvonó létesült. Két új ülőfelvonó várja a vendégeket a Mürren-Schilthorn régióban (Berni-felvidék), Zermatt (Wallis) szintén nyolcszemélyes „Schwarzsee-Trockener Steg” kabinos felvonóval gazdagodott. 

Páratlan élmény a vonatozás Svájcban.Néhányszor már említtetett az Infovilágban, hogy földrészünk legjobb, legkényelmesebb, legjobban összehangolt, ráadásul attraktív tömegközledését a svájciak alakították ki. A Swiss Travel System (STS) néven ismert rendszerben 20 ezer kilométert tehet meg az utas vonattal, busszal és hajón, ezenfelül városi villamosokkal, autóbuszokkal. A Swiss Pass és Swiss Flexi Pass ingyenes belépést kínál 450 múzeumba, továbbá 50%-os kedvezményt a legtöbb hegyi vasútra. A részleteket érdemes tanulmányozni a MySwitzerland.com/bahnreisen internetcímen.

A Swiss Travel System 4, 8, 15, 22 napos, illetve 1 hónapos Swiss Passt kínál. A Swiss Flexi Pass jeggyel havonta 3–6 napig lehet szerfölött nagy kedvezménnyel utazni. A  „Sparformel” jegy 15% kedvezményre jogosít, ha legalább ketten utaznak együtt. A 26 éven aluli fiataloknak találták ki a Swiss Youth Passt.

Urs Weber.Az itthonról is ingyen hívható 00 800 100 200 30 telefonszámon minden szükséges információ beszerezhető; a svájci turizmus munkatársai személyre szabott tanácsadással segítik a reménybeli vendégeket, akik 2000 szálloda és 20 000 üdülőház kínálatából választhatnak.

Ne feledjék – mondja tájékoztatója végén Urs Weber, a svájci idegenforgalmi szervezet, a Schweiz Tourismus Ausztriáért és Magyarországért felelős regionális igazgatója –, hogy a SWISS svájci légitársaság Zürichbe napi három, Genfbe egy, Bázelbe pedig heti négy járatot indít Budapestről. Az utasok sífelszerelését ingyen szállítja a síelők légitársasága.

Címkék