Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A norvég trónörököspár ismerkedett a magyar A-HA!-val

A norvég trónörököspár ismerkedett a magyar A-HA!-val
Infovilág

A Norvég Alap támogatását tavaly kiérdemelt hetven civil kezdeményezés közül Haakon Magnus norvég  trónörökös választotta ki az A-HA! Programot, mint a számára olyan fontos és érdekes kezdeményezést, amelyet mostani, magyarországi látogatása alatt feleségével, Mette-Marit koronahercegnével megtekintett. (A képen.)

Az elismerés első lépcsője az volt, amikor a program közép- és hosszú távú tervezete elnyerte a Norvég Alap (azaz az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Királyság által közösen létrehozott pályázati pénzalap) tetemes anyagi támogatását. Ennek értékét tovább növeli, hogy összesen 600 kidolgozott, háttér-dokumentációval ellátott pályázatot nyújtottak be a különböző szervezetek. A több száz pályázat értékelése után a döntőbizottság 41-et javasolt támogatásra 33 millió euró értékben. A nagyszámú pályaműből 67 foglalkozott az egészségüggyel; a 67-ből nyolcat fogadtak be a támogatott egészségügyi kezdeményezések közé. Közülük az A-HA! Program különösen nagy figyelmet kapott.

A norvég trónörökös és felesége ma délelőtt a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban interaktív programbemutatón, személyesen ismerkedhetett meg az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program működésével. Az előadók hangoztatták: az A-HA! legfőbb törekvése a tizenévesek hiányos szexuális ismereteinek sokoldalú gyarapítása, hogy ennek eredményeképp csökkenjen a nem kívánt terhességek, terhesség-megszakítások, valamint a szexuális úton terjedő fertőző betegségek száma a 19 év alattiak körében.

Az A-HA! Program kidolgozója, dr. Szőnyi György programigazgató által vezetett jó hangulatú, angol nyelvű bemutató foglalkozáson a királyi vendégek ízelítőt kaptak az új, korszerű és a fiatalok számára divatos eszköztárból, amelynek segítségével a program megvalósításán dolgozó több száz szakember elérheti, hogy a tizenéveseket valóban lekösse és érdekelje az életük további alakulása szempontjából legtöbbször nagyon is fontos mondanivaló.

Sikert aratott a Magyarországon eddig még nem látott módszerrel, stencilgrafikás technológiával készült, különleges vizuális élményt nyújtó animációs felvilágosító film, egy új, hétrészes oktatófilm-sorozat bemutató epizódja. A sorozat további részei az év végéig készülnek el.

A VIII. évadába lépett az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program, és minden eddiginél szélesebb körben valósítja meg iskolai szexuális felvilágosító tevékenységét a mostani tanévben. Minden esztendőben egy új korosztály lép felsőbb évfolyamba, minden évben újabb 100 000 diák kerül az A-HA! Program látókörébe, ami új és újabb kihívás az oktatóprogram számára. Az A-HA! eredményességét bizonyítja, hogy a program kezdete óta mintegy ötödével csökkent hazánkban a művi abortuszok száma a 19 évesnél fiatalabbak körében. A folyamatos megújulásra képes programmal a szakemberek (orvosok, védőnők, kortársoktatók) a hazai 1200 középiskola több mint felébe és egy sor általános iskolába is eljutottak; a rendhagyó foglalkozásokon már 600 000 diák fordult meg.

Címkék