Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Budapest látja vendégül a költők világkongresszusát

Budapest látja vendégül a költők világkongresszusát
Infovilág

Napjaink egyre prózaibb világában igencsak üdítő hír, hogy a budapesti Danubius Flamenco Hotelben a világ minden tájáról összesereglendő költők eszmét, pontosabban verseket, rímeket cserélnek. A négynapos nyilvános eseménysorozaton éppúgy ott lesznek Dél-Amerika, mint Törökország, Skandinávia, az Egyesült Államok, Ausztrália versírói, és természetesen sokan öreg földrészünkről, Európából is. Negyven év alatt a költői találkozók több ezer résztvevője abban a szellemben figyelt egymásra, amelyet már Goethe is igyekezett meghonosítani a 19. század elején, amikor bevezette a világirodalom fogalmát. Az irodalom értékei ugyanis a nyelvi korlátok dacára az egész világot megilletik, és a műfordításoknak köszönhetően az egyes nemzetek mind többet tudhatnak egymásról – kulturális értelemben is.

Az esemény mai tájékoztatóján Ungvári Tamás, a rendezvény egyik védnöke hangsúlyozta: a fordítás nem csupán hidat teremt az eredeti műhöz, hanem egyszersmind újjáteremti azt. A magyar literatúra mindig is jeleskedett remek műfordítókban és persze műfordításokban, s nyilván ezt bizonyítja majd a mostani rendezvény is, amelyen több helyszínen (például a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Holokauszt Emlékközpontban, a Francia Intézetben) mutatkoznak be a vendégek.

A Hotel Flamencóban kiállítás nyílik az előzetesen elküldött külföldi verseskötetekből, és ott adják át a Parnasszus Költészeti Díjat három elismert külföldi költőnek. Tiszteletbeli doktori diplomával honorálják magyar és külföldi írók és irodalomszervezők munkásságát.

Igazi csemegének ígérkezik a Cervantes Intézet rendezvénye, és ami ugyancsak ritkaság: tíz mongol költővendég alkotásait ismerhetik meg azok, akik fölkeresik a Mongol Nagykövetséget szeptember 30-án, este hat órakor.

Négy napon át a magyar főváros különböző pontjain tartják meg a költői világtalálkozó eseményeit, csupán "felolvasó estből" lesz vagy fél tucat. További részleteket megtudhat az érdeklődő az Irodalmi Jelen portálon vagy ITT.

Címkék