Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A média hatása a fiatalokra – "gyermekmentő" tanácskozás

Infovilág

Immár ötödik alkalommal rendezik meg, szeptember 28–30. között a nemzetközi médiakonferenciát. Az Országos Rádió és Televízió Testület és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös szervezésében megtartandó tanácskozáson a szakemberek megvitatják majd, miként hatnak a médiumok, a számítógépes játékok és a mobiltelefon-kultúra a gyermekek és fiatalok fejlődésére.

Mind az ORTT, mind a gyermekmentők kiemelt feladatuknak tekintik a kiskorúak védelmét. Evégett különféle kampányokkal, reklámokkal hívják föl a figyelmet a tudatos médiafogyasztás fontosságára. Mint a mai tájékoztatón elhangzott: bár még nem mondható kielégítőnek a rendelkezésre álló jogi szabályozás, a tévécsatornák egyre többet tesznek a fiatalokért. Nem, vagy egyre kevésbé sugároznak a számukra elérhető idősávban olyan műsorokat, amelyek fejlődésüket hátrányosan érinthetnék. Ugyanakkor további erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a felnövekvő korosztály értékrendje, példaképválasztása ne szenvedjen csorbát. Ebben a médiumok mellett kitüntető szerep illeti meg az iskolákat és a szülőket.

A szeptember végén megtartandó konferencia plenáris és szekcióülésein neves szakemberek tartanak előadásokat ez irányú tapasztalataikról, kutatásaikról. Kiemelt témák: a tévéadások, a rádió és az írott sajtó tartalmi kérdései, hatása a fiatalokra, illetve szerepük az oktatással összefüggésben. Szó lesz a világháló, a pc-játékok és a mobiltelefon egyre növekvő befolyásáról. Ugyancsak eszmét cserélnek a felsorolt területekkel kapcsolatos szabályozásról és etikai kérdésekről. Több mint hetven hazai és külföldi szakember tart előadást kutatási tapasztalatairól. Az első nap plenáris ülésén ismertetik annak az alapkutatásnak az eredményeit, amelyet 12–17 évesek körében végeztek médiahasználati szokásaikról. A múlt évekhez hasonlóan a szervezők szeretnék, ha a tanácskozás az előadók és a résztvevők közös zárónyilatkozatával zárulna.

A konferencia anyagát az Országos Rádió és Televízió Testület valamint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat könyv formájában is kiadja, melyben az elhangzott előadások és kutatási anyagok lesznek olvashatók.

A konferenciáról élő internetes közvetítés látható ITT.

Címkék