Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Demis Roussos a pesti Arénában

Demis Roussos a pesti Arénában
Infovilág

Az 1946-ban, Egyiptomban Artemios Ventouris Roussos néven született művész az Aphrodite’s Child trióban együtt zenélt  Vangelisszel, a billentyűvarázslóval. Annak a korszaknak a legnagyobb slágere kétségtelenül a Rain and Tears (Eső és könnyek) volt. Hasonlóan nagy sikert aratott az End of The World című dal, valamint utolsó, 666 című album is. Az Aphrodite’s Child a három lemez mellett több mint 200 televíziós szerepléssel büszkélkedhet. 
      
Demis Roussos szólópályája a hetvenes évek eleje óta tart, bár nem mindig volt reflektorfényben. Első önálló korongja 1971-ben jelent meg, azóta több tucat kitűnő lemezt töltött meg a dalaival.  Összesen több mint 60 millió lemeze fogyott világszerte.
    
Demis című mostani albumának mottója: vissza a gyökerekhez, vissza a dalokhoz. A lemez a hatvanas évek világát, a beatkorszakot idézi fel, hiszen új dalairól a korai klasszikusai juthatnak rajongói eszébe. Szólókorszakának legnagyobb slágerei közül mindenképpen ki kell emelni a My Reasont,  a Forever and Evert, a Goodbye My Love, Goodbye-t, az I Need You-t, a Lost in Love-ot, a My Friend The Windet.  

Demis Roussos egy ideig az Egyesült Államokban dolgozott, az ott készített albumai bejutottak a TOP40-es listára. Európába visszatérve a new age stílust öt földrész tradicionális hangszereivel keltette életre.
      
Marc di Domenico producerrel különösen eredményes a görög énekes karrierje. Sok évvel azután, hogy egyetlen felvételt sem készített, a producer rábeszélte: térjen vissza a gyökereihez, és adjon ki egy rockalbumot. Fiatal, tehetséges, de még ismeretlen zenészeket ajánlott a figyelmébe – Picci, Almo és Nenad Barbulovic modern hangszereléssel ruházta fel a tradicionális Beatles és Aphrodite’s Child hangzást, a ritmusszekciót Little Barrie-vel és a Dirty Feel-lel gazdagították.  Roussos a színpadon is hasonló zenészekkel lép fel.

A Demis Roussost kísérő zenekar tagja Virgil Howe dobos, Lewis Reuben Wharton  basszusgitáros, Nicholas Ryness Hirsch gitáros és Jessica Lauren billentyűs.

Az új albumot Tina Turner, Quincy Jones, Lenny Kravitz zeneszerzőjének, Terry Brittennek a londoni stúdiójában vették fel. Demis és a zenekar mostanában kezdődő turnéján természetesen helyet kapnak az Aphrodite’s Child dalai, s egy nagy meglepetés is vár a rajongókra – ígérik a szervezők.

Amikor Demis Roussost méltatjuk, nem szabad elfeledkezni arról, hogy több nyelven – angolul, németül, franciául, spanyolul olaszul és természetesen görögül énekel. Fantasztikus énekhangja mellett gyakran elfelejtik megemlíteni, hogy kitűnően basszusgitározik.

Címkék