Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar–horvát természetvédelmi terület a Dráva mentén

Magyar–horvát természetvédelmi terület a Dráva mentén
Infovilág

Egy évvel ezelőtt Ausztria, Szlovénia, Olasz-, Horvát- és Magyarország küldöttei nyilatkozatot írtak alá arról, hogy gondoskodni kell a Dráva folyó ökológiai értékeinek és adottságainak megőrzéséről a jövő nemzedékek számára. Erre a konszenzusra alapozva a mai magyar–horvát kormányülésen a két ország deklarálta: megkezdi a közös, UNESCO által elismert Duna–Dráva–Mura bioszféra-rezervátum kialakításáát.

A WWF üdvözli ennek a megállapodásnak az aláírását, hiszen a helyi civil szervezetekkel együtt a WWF javasolta a határon átnyúló természetvédelmi terület létesítését. A Dráva és a Mura mente, valamint a Duna–Dráva torkolatvidéke olyan ritka és veszélyeztetett madárfajoknak ad otthon, mint a rétisas, a kis csér, a fekete gólya. Az ártéri erdők, a holtágak és a kavicszátonyok egyedi jellegzetességei a három folyó érintett szakaszainak. Pontosan ezért tartja a szervezet a 630 000 hektár természetvédelmi terület közös irányítás alatt álló működését különösen fontosnak. Pár évtizeddel ezelőtt ott (is) húzódott a vasfüggöny, melynek leomlása után most valós lehetőség van arra, hogy a társadalmi és természetvédelmi igényeket egyaránt szem előtt tartó folyamatok kezdődjenek.

A határon átnyúló természetvédelmi terület kezdeményezése, valamint a vízerőmű építési tervek, és a folyómederből való kavicskitermelés elleni fellépés a civil szervezetek közötti hatékony összefogást példázza. A Dráva Szövetség, a horvát Dravska Liga és Zelena Akcija, valamint a német Euronatur szervezet és a WWF egyaránt sokat dolgozott azért, hogy a Dráva mentén közös célok valósuljanak meg.

Címkék