Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kezdődik az energiagazdálkodási szakközgazdászok képzése

Kezdődik az energiagazdálkodási szakközgazdászok képzése
Infovilág

Gáspár Péter Pál.Gáspár Péter Pál, a Corvinus Egyetem Közgazdasági Továbbképző Intézetének igazgatója elmondta, hogy a következő (tanulmányi) félévtől, azaz 2010 februárjától az általa vezetett oktatási intézményben immár 29 szakon kezdődik közgazdasági szakirányú továbbképzés, illetve szakközgazdász- és specialista képzés. Államilag akkreditált oktatási intézetről lévén szó, az ott megszerzett diplomát természetesen külföldön, ekként az Európai Unió tagállamaiban is elismerik – válaszolta az igazgató az Infovilág tudósítójának érdeklődésére. A következő szemeszter nagy újdonsága, hogy a frissen megszervezett energiagazdálkodási szakon (egyelőre) harminc főre korlátozott számban, képeznek szakközgazdászokat és specialistákat is.

Az egyetemi szintű oktatás a Regionális Energiagazdasági Kutatóközponttal (REKK) és a Corvinus Egyetem Közgazdasági Továbbképző Intézetével közösen valósul meg, és (a nyugat-európai meg a tengerentúli előzményeket tekintve) egy meglehetősen speciális területen kívánja megszüntetni a szakemberhiányt. Mindenekelőtt közgazdász, agrárgazdász, műszaki, jogi végzettségűek jelentkezésére számít az intézet; a képzés két féléves, az oktatásra jelentkezés határideje október 31. Az Infovilág érdeklődésére az intézetvezető elmondta, hogy az energiagazdálkodási szakközgazdász, illetve specialista szakirányú, 300 tanórás (60 kreditértékű) továbbképzési szak tandíja félévenként 350 ezer forint.

Kaderják Péter.Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem, Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője hangsúlyozta, hogy miután az energiaellátás különösen érzékeny terület, az energia valamennyi formája folyamatosan drágul és mindinkább stratégiai árucikké válik, létfontosságú, hogy a népgazdaság alkalmazkodni tudjon a drasztikus piaci átalakuláshoz. Az oktatás céja a vezetékes energetikai iparágak munkatársainak, közép- és felsővezetőinek magas színvonalú szakmai felkészítése a globális környezeti és üzleti kihívásokkal szemben. "Tapasztalataink szerint hiány vanaz energiapiacok gazdasági és szabályozási kérdéseiben jártas, közgazdasági elemzési képességgel rendelkező, korszerű tudással és nemzetközi áttekintéssel bíró szakemberekből." Ne feledjük, hogy jó tíz-tizenöt esztendővel ezelőtt (és meg előtte) korántsem volt akkora az energiapiaci mozgás, hogy speciális közgazdasági képzettségű, tudású szakembereket követelt volna. Nem kell hozzá különösebb jóstehetség, hogy akár a közeli jövő fejlődési irányát meghatározhassuk, nevezetesen: a megújuló energiák termelése akkora fejlődés előtt áll, mint nemrég a távközlés vagy éppen a számítástechnika, információtechnológia. Fel kell tehát készülni a minden eddiginél okosabb döntésekre, ha hosszú távon meg akarjuk alapozni a biztonságos energiaellátást. E döntések előkészítésére, meghozatalára viszont csak korszerű, naprakész ismeretekkel rendelkező szakemberek képesek.  

Címkék