Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Visszatér a pesti Csillag fénye – újra nyit az Ostende kávéház

Visszatér a pesti Csillag fénye – újra nyit az Ostende kávéház
Infovilág

Az egykori Ostende kávéház.A Csillag földszintjén Tesco Expressz nyílik, és ezzel elsőként tör be a pesti Belvárosba egy nagy áruházlánc. Emellett az áruházban (a Rákóczi út és a Kazinczy utca sarkán) kávézó is nílik, ami a régi Ostende kávéház tradícióját örökíti majd tovább.
 
A valamikori Csillag Áruház a Rákóczi út 20-22. szám alatt áll – egyelőre még üresen. A környék sem mondható virágzónak, a Nagykörúton belül az emberek többsége csak átutazik. Ám ez az elszomorító helyzet most változni látszik. A Csillag Áruház 2007 áprilisában talált vevőre, azóta készülnek az épület felújítási tervei. Az első és második szint összesen 2530 négyzetméter. Ezer négyzetméternyi pincehelyiséget a tulajdonosok visszaadnak a lakóknak. A földszinten 400 négyzetméteres Tesco Expressz nyílik majd, a fennmaradó terület egy része pedig kávéháznak ad majd otthont.

A felújított Csillag-tömb éjszakai látványterve.A Tesco Expressz új üzlettípus, afféle kis élelmiszerbolt, pestiesen közért. A belvárosban ez lesz az első boltja a nagy áruházláncnak. Az épületet kívülről burkoló portálokat elbontják, hogy újra érvényesülhessen az épület eredeti, díszes homlokzata.

A Csillag Áruházban megnyíló kávézó a századfordulón virágzott Ostende kávéház utóda lesz majd. Az Ostende valamikor az irodalmi és zenei élet egyik központja volt: nyugatos írók találkozóhelyéül, a kabaré megszületésének színteréül és a Rádió Budapest és Telefonhírmondó központjául is szolgált.

A szerkesztő sem tudhat mindent, annak ellenére, hogy igyekszik a lehető legkörültekintőbben elolvasni, korrigálni (szerkeszteni) a munkatársak műveit. A hiányos tudás vagy éppen a fáradtság okozta figyelemlanyhulás okozhatta a hibákat fenti tudósításunkban. Hála azonban olvasónknak, Bóka László úrnak, a hitelesség helyreállhatott. Íme:
 
"Színház- és várostörténészként, erzsébetvárosi polgárként igazítanék kissé a Rákóczi út 20-ról szóló cikken. Tudom persze, kicsit kukacos vagyok, de mégis:)
 
A házban, sajnos, valóban Tesco nyílik, valóban itt működött az Ostende kávéház, ám nem ebben a házban működött sem a rádió, sem a Telefonhírmondó. Ráadásul a sorrend fordított, hiszen a Telefonhírmondó a rádió elődje volt. Mégis melyik házban? A Telefonhírmondó az Erzsébet körút 24-ben kezdte, majd a Rákóczi út 22. negyedik emeletére költözött, mégpedig 1894 októberében. Ebben a házban dolgoztak egészen 1928 októberéig, amikor a Főherceg Sándor utcába költöztek. Mellesleg a Telefonhírmondó első központja a Magyar utca 6. alatt volt, itt indította útjára Puskás Tivadar, amikor 1893. február 15-én először megszólalt.
 
A Magyar Rádió pedig 1925. december 1-jén délután öt órakor nyílt meg vitéz leveldi Kozma Miklós miniszteri tanácsos beszédével, aki a Magyar Telefon Hírmondó és Rádió Részvénytársaság alelnöke volt.

Egyébént szó sincs az Ostende újranyitásáról, sőt még kávéház sem lesz. Sajnos. Bár lenne..."

Köszönet az értékes ismeretbővítésért!

Címkék