Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Életmentő magyar orvosok – gyerekek háborús övezetben

Életmentő magyar orvosok – gyerekek háborús övezetben
Infovilág

Mi lesz veled, emberke?A három orvos Budapestről indul és Kairón, valamint Entebbén keresztül érkezik a kelet-kongói Rutshuruba. Egy hónapon át folytatnak gyógyító tevékenységét Kiwanja menekülttáborban és a környező falvakban. A TEVA, az Alcon, a Boiron, a Wagner és az Astellas Pharma gyógyszerekkel járult hozzá, hogy a doktorok mobil klinika üzemeltetésével is segíthessenek a polgárháború következtében nincstelenné vált családokon, beteg gyermekeken.

Úttalan utakon: ENSZ-tank, mint mentőautó.Mint az eddigi három misszió orvosai elmondták: az olvasószemüveg nagy kincs Kongóban. Ezért is értékesek az ilyen adományok. Olaszfalu és Eplény egyházközség lakói összesen mintegy háromszáz szemüveget gyűjtöttek össze néhány nap alatt.

A Háború Gyermekei Segélyakció negyedik önkéntes orvosi missziójának tagjai felkészültek arra, hogy egy hónapon keresztül, nehéz körülmények között, olyan helyeken gyógyítsanak, ahol több tízezer ember él egészségügyi ellátás nélkül. Az ENSZ kongói kéksisakosai állandó kísérőként gondoskodnak az önkéntesek biztonságáról, hiszen a magyar orvosok háborús övezetben fogják végezni áldozatos munkájukat.

Dr. Kutnyánszky Valéria bükkösdi háziorvos, dr. Lengyelfi Zsuzsa háziorvos Polgárdiból és dr. Temesváry Csilla veszprémi szemész szakorvos folytatja kollégáinak februárban, áprilisban és júniusban megkezdett munkáját. A munkát két kinti koordinátor, Kiss Virág és Szerbin Judit segíti. Hazájuktól több ezer kilométerre olyan gyermekeken, rászorulókon segítenek majd, akiknek a menekülés és a kifosztottság következtében teljesen legyengült a szervezetük, a betegségeknek így könnyebben áldozatul eshetnek. A leggyakoribb betegségek és tünetek: bélférgesség, rühesség, fejfájás, bőrbetegségek, elhanyagolt, fertőzött sebek, alhasi panaszok, nőgyógyászati problémák, láz, malária, TBC és AIDS-megbetegedésre utaló tünetek. Munkájuk alatt orvosaink fertőző leprás megbetegedéseket is diagnosztizáltak. Gyakori a különösen hiányos táplálás, láz és köhögés.

Ez csöpp lányka gyermekágyról álmodik a szemetes földön.

Az Afrikai-Magyar Egyesület továbbra is várja önkéntes orvosok jelentkezését az info@ahu.hu e-mail címen. Készpénztámogatást az egyesület irodájában fogadnak el hétköznap 9–17 között. Cím: Afrika Centrum, Budapest, XIII. ker., Visegrádi utca 9. Pénzadomány az Afrikai-Magyar Egyesület bankszámlájára utalható: OTP 11734145-20021111, vagy rózsaszín, sárga csekken befizethető.

Címkék