Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ericsson: szélessávon biztos tudással

Ericsson: szélessávon biztos tudással
Infovilág

Georg Karl Kopf.A szakértőket (távközlési, villamosmérnököket, informatikusokat) minden bizonnyal izgalomba hozta/hozza a képen megtekinthető, ezeregy kábellel összekötött, sejtelmesen villogó, időnként duruzsolgató készülékek látványa, a kívülálló azonban vagy csodálkozik azon, hogy az ilyesmiben bárki is képes eligazodni, vagy megretten: mi történik akkor, ha bármelyik készülék valamiféle rejtett hiba folytán fölmondja a szolgálatot?

Ketten is – Georg Karl Kopf, az Ericsson mobil felhordó-hálózati megoldásokat fejlesztő program igazgatója és Ugron Gergely (minden bizonnyal a legendás emlékű, katona és politikus székely dinasztia sarja), az Ericsson Magyarország szélessávú hálózati megoldásokért felelős osztályvezetője – igyekeztek meggyőzni az ámuló hallgatóságot arról, hogy ez az a mobil szélessávú táv- és tévéközvetítő megoldás, ami gyakorlatilag el nem romolhat.

Itt szakították meg az adást, mégis folytatódott.Nyomban mutatják is: megszakítják itt, megszakítják ott, egyszer, kétszer, és mintha semmi sem történt volna: a demonstrációként futtatott tévéadás képe meg sem rezdül (vagy legalább is a szem nem észleli), folytatódik: James Bond lő, talál, robban az autó...A másik képernyőn pedig boldogan táncol babájával a karjában egy csinos afrikai kismama.

Szóval: ki van ez találva, holott a kép és hang (szükség esetén még adatfolyam is) áramlik, mert – és most halljuk a szakembert – itt és most mutatták be először az adaptív modulációt is támogató mikrohullámú terminált, ami képes az Ethernet-alapú szolgáltatási minőség kezelésére is. A következő mondat viszont már inkább a technológiában jártas szakembereknek szól: az Ericsson kereskedelmi forgalomban is elérhető berendezéscsaládja hatékonyan támogatja a mobil rendszerek felhordóhálózati igényeit, bármely RAN, azaz Radio Access Network-technológia esetében (GSM / WCDMA / HSPA / LTE), ami teljeskörű, végponttól-végpontig tartó „IP RAN over Ethernet backhaul”-megoldásokat, valamint hálózat-menedzsmentet is tartalmaz.

A berendezés lelke; van, aki kiigazodik benne.A gördülő bemutató "parancsnoka", Georg Karl Kopf, az Ericsson mobil felhordó-hálózati megoldásokat fejlesztő program igazgatója mondja: „A távközlési hálózatok üzemeltetői jelenleg két fő megoldandó problémával szembesülnek a ’mobile backhaul’ (értsd: mobil felhordó-hálózat) területén. Az egyik az, hogy miként kezeljék a kapacitásváltozást. A másik: hogyan kezeljék a gazdaságosságot". A szakember ekként fejtette ki mondanivalóját: „A szolgáltatók költségcsökkentési terveihez – a még nagyobb mobillefedettség és -kapacitás kiépítése közben – az szükséges, hogy még inkább azon megoldásokra összpontosítsunk, amelyek alacsonyabb beruházási és üzemeltetési összköltséget szavatolnak, és ez az, amit az Ericsson a MINI-LINKTM TN és az OMS 1410 formájában kínál. Mindkét termék takarékos működésének alapja a hatékony energiafelhasználás, a kis helyigény, a kiváló spektrum, valamint az átvitelierőforrás-hasznosítás. Ez azért különösen fontos, mert az átvitel a mobilhálózatok telepítési és üzemeltetési költségeinek akár a felére is rúghat.” Kopf kiemelte: „A megrendelők – legyenek a világ bármely részén –, akik frissen telepítették a MINI LINKTM megoldást, negyven-hatvan százaléknyi megtakarítást is elérhetnek a mikrohullámú költségekben akkor, amikor Ethernet / IP megoldásra frissítenek.”

Példákat is említ a bemutató vezetője arra, hogy milyen helyzetekben használható a MINI-LINKTM TN megoldás: új mobil backhaul hálózatok telepítésénél, továbbfejlesztésénél, továbbá mikrohullámú technológián alapuló vezetékes szélessávú megoldások kialakításánál, műsorszórásnál és nemzetbiztonsági alkalmazások esetében.
 
A gigabites Ethernet-kapcsolat révén a kompakt MINI-LINKTM TN képes a teljesen IP-alapú rádiós rendszerek gazdaságos Ethernet-támogatására. Külön figyelmet érdemel, hogy teljes mértékben támogatja az új mobilhálózatokban előnyben részesített IP-alapú „RAN over Ethernet backhaul” megoldást az Ethernet-alapú szolgáltatási minőséggel.

Ugron Gergely a részletekbe is beavatta a sajtót.Jól tudjuk, hogy ez a beszámoló az Infovilág olvasóinak csak kis részét hozza lázba, éppen ezért javasoljuk, hogy a részletekért keressék meg az egyik legkiválóbb itthoni szakembert, az ericssonos Ugron Gergelyt, ő a felelős vezető a szélessávú hálózati megoldások ügyében. A véleménye: „Magyarországon kiemelt jelentőségű a felhordóhálózatban a végponttól-végpontig tartó megoldás. Mind a beruházásnál használt berendezések együttműködése, mind a szolgáltatások által támasztott minőségi követelmények teljesítése fontos a hálózatüzemeltetők számára. Alapvető igény, hogy egy ilyen egységes hálózaton a teljes felügyelet is biztonságos legyen végponttól-végpontig. Az Ericsson által kínált IP-alapú felhordóhálózati megoldás és az ezzel együtt ajánlott berendezések teljeskörűen illeszkednek ebbe a végponttól-végpontig tartó architektúrába”.

Jakab Roland, a magyar Ericsson marketing- és kommunikációs igazgatója (a képen) a bemutatón elhangzottakat ezzel egészítette ki: a mikrohullámú technológia területén szerzett több mint 30 éves tapasztalatával az Ericsson piacvezető a mikrohullámú átvitelben. Az egész világ jelen lévő, patinás társaság napjainkig több mint 1,9 millió mikrohullámú rádióegységet szállított, több mint 530 megrendelő számára, több mint 150 országba.

Címkék