Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

CNN-dokumentumfilm: A változás ősze

CNN-dokumentumfilm: A változás ősze
Infovilág

A világ legnézetteb hírtelevíziója augusztusban Magyarországon járt, hogy a szemtanúkkal és az egykori események szereplőivel találkozzék a soproni páneurópai pikniken, és az itt készült interjúkban, riportokban mutassa be Európa újraegyesítésének mozzanatait.

A forgatást vezető Fred Pleitgen, a CNN tudósítója elmondta a műsorról: „A sorozat célja, hogy bemutassuk a 89’ nyarán és őszén Európában végbement változást. Olyan tényeket szeretnénk elmondani, amiket mások még nem mondtak el a múlt húsz évben. Szerintem a magyar kormány által elért célt és a kockázatot, amit az ország akkoriban vállalt, még senki sem mutatta be igazán a világnak. Nem tudom, van-e még egy olyan ország a történelemben, amelyik mindent kockára tett azért, hogy egy másik ország menekültjein segítsen. Ebből a kormány és a társadalom minden rétege kivette a részét.”

A magyar történésekről készült félórás dokumentumfilmben egyebek közt interjút látható Németh Miklós akkori miniszterelnökkel, a szuperhatalmak akkori vezetőivel, Mihail Gorbacsovval és idősebb George Bush-sal. A műsor bemutatja a kelet-európai országok drámai exodusát, azt a pillanatot, amikor Magyarország kapuként szolgált a nyugati országokba menekülni vágyó ezrek számára. A filmben a "kisemberek", a határnyitásban részt vett határőrök és maguk a menekültek is megszólalnak, akik egy piknik alkalmával új történelmi dimenzióba léptek. 

Az ‘Autumn of Change’ archív felvételeket és mai képsorokat, interjúkat bemutató politikai dokumentumfilm, elkészültében nem elhanyagolható a polgári újságírás, az internetes megszólalások, autentikus hírforrásul szolgálva a CNN munkatársai számára. A magyaroszági, németországi, csehszlovákiai, bulgáriai és romániai események összefüggő láncolatának Európára gyakorolt hatását vizsgálja a film, egyidőben bemutatva a hétköznapi történelmet is.

A műsorról interaktív online verzió található a CNN weboldalán, ahol a műsorból kimaradt részek, érdekességek, interjúk, valamint további gondolatok olvashatók, tekinthetők meg arról, milyen hatással voltak a húsz évvel ezelőtti történések az egyes országok kultúrájára, 

Az Autumn of Change félórás dokumentumfilm a következő időpontokban látható a CNN-csatornán:

szeptember 10., csütörtök, 08,30 és 13,30 órai kezdettel,

szeptember 12., szombat, 13,30 és 23,00 órától,

szeptember 13., vasárnap, 11,00-től.

Címkék