Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Debrecen az IT-szolgáltatások térképén

Debrecen az IT-szolgáltatások térképén
Infovilág

Bajnai Gordon miniszterelnök avatta föl azIT Services Hungary szolgáltató-komplexumát## a debreceni Tudásparkban. A kormányfő mellett Ilosvai Péter. (Foto: Kulcsár László.)Ilosvai Péter, az IT Services Hungary ügyvezetője világjelenségről beszélt: rohamosan fejlődik az informatika. Az oktatás, képzés rendszerei pedig nehezen követik a növekvő szakember- igényeket. A biztos informatikai hátteret igénylő vállalatok, intézmények így sorra lemondanak arról, hogy saját alkalmazottaikkal üzemeltessék információtechnológiai (IT) rendszereiket. Inkább „kiszervezik” mindazt, amit az erre szakosodott szolgáltatók is elvégezhetnek. A képzett szakemberekkel dolgozó IT-szolgáltatók pedig korszerű, szabványos megoldásokkal, szervezettebben, olcsóbban gondoskodnak a zavartalan munkáról.

Ha egy ipari, kereskedelmi, vagy egyéb vállalkozás több országban is otthon van, informatikai partnereinek sem kell feltétlenül ragaszkodniuk országuk határaihoz. Szakembereinek nyelvtudásán múlik, hol húzza meg piacainak határait.

Az informatikai szolgáltatóknak olyan fiatalokra van tehát szükségük, akik értenek a fejlett hírközlési és informatikai technológiákhoz, szót értenek az angolul, németül, vagy a szomszédos országok nyelvén beszélő ügyfelekkel, gyorsan megértik, s megoldják problémáikat, hogy mielőbb zavartalanul folytatódjék a munka. Felkészültnek, talpraesettnek, munkabírónak és stressztűrőnek kell lenniük. Munkájuk jellegéből adódóan lépést kell tartaniuk a technológia fejlődésével. Az igényes IT-szolgáltatók ezért mind szorosabb kapcsolatot teremtenek a szakmai képzéssel, továbbképzéssel foglalkozó intézményekkel.

Jávor András.Ezt teszi az IT Services Hungary (ITSH) is. Budapest mellett Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben is az együttműködés lehetőségeit kereste a felsőoktatási intézményekkel. Jávor András professzor, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese szerint az IT-szolgáltatók közül az ITSH elsőként lépte át a Tiszát. A Hajdúság fővárosában is létrehozott egy szolgáltató központot. Több lépésben bővíti is a debreceni telephelyet. Az év végére 900, jövőre pedig 1300 pályakezdő diplomást foglalkoztatnak ott. Többet, mint Budapesten.Budapest, Prága, Varsó, Krakkó, Wroclaw mellett Debrecen is feliratkozott az európai IT-outsourcing térképére, hiszen erős itt a képzés. Az informatikai kar 5 tanszékén több mint 2000 fiatal tanul itt informatikát. Az egyetem számára is fontos, hogy biztos pályán kezdjék munkájukat a vállalati informatikai rendszerek integrációjában, üzemeltetésében jártas, különféle szoftver- és hardver-platformokat ismerő, a szerverek helyi és távoli üzemeltetésére, a hálózatok menedzselésére, felügyeletére képes, nyelveket beszélő hallgatóik.

Nem csupán eurókkal, forintokkal és a munkahelyekkel mérhető ez a program, hanem szakmai és emberi tartalommal is. A leendő informatikusok gyakorlataik közben megismerhetik az IT-szolgáltatások követelményeit, s idejében eldönthetik, hogy ezt választják-e hivatásul. Ötleteket, információkat, segítséget kaphatnak diplomamunkájuk készítéséhez. Részt vehetnek az ITSH nemzetközi munkáiban is. Számos munkakörben tapasztalt szakemberként léphetnek így a munkaerőpiacra.

Szeptembertől lehetőség nyílik az operációs rendszerek és a hálózatok speciális ismereteinek megszerzésére és a nem informatikai végzettségű diplomások gyakorlat-orientált informatikai képzésére.

Dr. Mátyus László.Idővel talán a kutatásba is bekapcsolódhatnak a debreceniek. Dr. Mátyus László, az egyetemi szenátus informatikai bizottságának elnöke Ilosvai Péterrel együtt kapcsolatot keresett a T-Systems kutatási központjával. Szeretnék, ha az oktatók és phd-hallgatók közvetlenebbül kapcsolódnának a jövő technológiáinak formálásába. Talán a nagy nemzetközi cégnek is hasznára válik, ha a kutatási kapacitás növelésével gyorsabban érhetik el céljaikat. Debrecenben pedig kiépülhet a különböző szintű és tematikájú oktatás és a kutatás egészséges egyensúlya.

Pethő Attila.Pethő Attila professzor, az informatikai kar dékánja egyelőre annak is örül, hogy az új beruházás eredményeként nem kell majd 1800 négyzetméteren szorongania 2200 hallgatónak, s nemcsak kényelmes, hanem korszerű feltételek között tanulhatnak. Hosszú távon pedig arra számít, hogy az egyetem és a gazdaság, az oktatás és a foglalkoztatás erősödő kapcsolata kedvezően hat a térség fiataljainak pályaválasztására.

A sikeres életpályák példáitól várhatják, hogy a jelenleginél többen tanulják érdeklődéssel a természettudományi tantárgyakat, többen jelentkeznek műszaki és informatikai képzésre, s enyhül a szakemberhiány azokon a területeken, ahol esély van, s esély lesz a jövőben is a fejlődésre.

Címkék