Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vállalná-e a szervdonor szerepét?

Vállalná-e a szervdonor szerepét?
Infovilág

Különösen magas az idősek körében (65 éven felüliek) az elutasítás, 13 százalékuk tiltakozik szerveinek hasznosításától halála után. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy az idősebbek körében tartózkodtak legtöbben (18 százalék) a válaszadástól. Ugyanilyen, viszonylag magas a tiltakozás az alapfokú végzettségűek körében, közülük 12 százalék gondolkodik az idősekhez hasonlóan.

Hazánkban a hivatalos jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban a „feltételezett beleegyezés” elve érvényesül, vagyis: ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála után szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és elvégezhető a szervek eltávolítása.

A korosztályokat áttekintve a fiatalok sokkal nyitottabbnak bizonyultak, hiszen a 26–35 évesek körében 85 százalék ajánlaná szerveit bárkinek saját halála esetén. A még fiatalabb generáció (18–25 évesig) körében vannak a legtöbben (korosztályuk 13 százaléka), akik csak családjuk tagjainak vagy ismerősnek adnák szerveiket.

Régiós megoszlás tekintetében a fővárosiak gondolkodnak a legkedvezőbben, legnyitottabban: a megkérdezetteknek mindössze 3 százaléka utasítja el a donorrá válás gondolatát és halála esetén 85 százalékuk bárkinek szívesen odaadná szerveit.

Érdekes megjegyezni, hogy a krónikus betegségben szenvedők és egészségesek véleményében szignifikáns különbség nem mutatkozik. Az egészségügyi témák iránt aktívan érdeklődők körében jóval alacsonyabb a teljes elutasítás aránya (3 százalék).

Ezzel szemben azok, akiket hidegen hagynak az egészségügy hírei – valószínűleg a tájékozatlanság miatt – utasítják el legnagyobb mértékben a donorrá válás gondolatát, 15 százalékuk nem járulna hozzá szervei felhasználásához.

Címkék