Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hanglopásért akár rács is járhat

Hanglopásért akár rács is járhat
Infovilág

Tavaly havonta átlagosan egy filmhangot loptak hazánkban; az idén június végéig már tizenkettőt. Éppen ezért az itthoni körülményeket vizsgálja az MPA, az amerikai Motion Picture Association.

A  filmek  szerte a világon meghatározott sorrendben jelennek meg: először a mozikban, majd megvásárolhatóak DVD-n, vagy az on-demand rendszerek által akár legálisan, egy szerényebb összeg fejében letölthetők a netről, végül megérkeznek a televíziók képernyőjére. Az on-line kalózkodás azonban – átlépve az imént említett közbülső lépcsőfokokat és megtakarítva a jogdíjat – már a mozimegjelenéssel egy időben hozzáférhetővé teszi a premierfilmeket. Jelenleg a friss mozifilmek 90%-a  kamerázás útján jelenik meg a interneten.

Nálunk sincs ez másképp, csupán annyi a különbség, hogy a kép legtöbbször már más országból származó illegális felvételeken rendelkezésre áll, itthon pedig már csak a magyar hangot kell hozzátenni. Az amerikai Motion Picture Association, az MPA adatbázist üzemeltet, ami nyilvántartja, hogy a világban mikor milyen mozihangot tulajdonítottak el. Azért,hogy  a jelenségnek a hatóságok és a mozisok elejét vegyék, a stúdiók és a laborok kidolgoztak egy új módszert, amivel kópiánként képesek megjelölni a filmhangot is úgy, hogy mind az analóg, mind a digitális hangban elrejtenek az adott kópiára jellemző jelet/jelzést. Ilymódon nyomon követhető az adott hang útja: melyik moziban futott, illetve hangrögzítés esetén azonosítható, hol történt a felvétel.

Az MPA-vizsgálat értelmében a jövőben fokozottabb ellenőrzés várható. A mozik személyzete biztonsági intézkedésekkel megakadályozhatja a filmhang illegális felvételét. Tettenérés esetén rendőrségi bejelentés is történik, az elkövetőt akár őrizetbe is vehetik, és gyorsított eljárásban pénzbírságtól két évig terjedő szabadságveszítésre is ítélhetik.

Címkék