Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Allergiás a lakosság harmada – megoldás egy magyar találmány?

Allergiás a lakosság harmada – megoldás egy magyar találmány?
Infovilág

A 21. század embere láthatóan egyre többet küzd a por, a pollenek, a mikro-szennyeződések, különféle vegyi irritációk okozta kellemetlen tünetekkel. A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság adatai szerint a lakosságnak csaknem harmada szenved allergiában, az előrejelzések szerint, ha nem kezdődik hatékony megelőző program, 2020-ra minden második európai érintett lesz valamilyen allergiás megbetegedésben.

Mi lehet a megoldás, ha posztmodern világunkban a levegőszennyezettség csökkentésére nem sok kilátás van? A kérdésre egy magyar feltaláló, Vajai László találta meg a választ. Esztétikus, orrba helyezhető találmányát sajátos szűrővel látta el, így az irritáló anyagoknak – különösen azoknak, amelyek allergiát okoznak – már az orrba jutását is képes megakadályozni. A szűrőrendszeren átáramló levegő így a portól, mikro-szennyeződésektől és az allergiát keltő anyagoktól megtisztítva juthat a szervezetbe, megakadályozva ezzel a tünetek kialakulását. Találmányát hétköznapi tevékenységekhez is ajánlja alkalmi jelleggel (például házi-, kerti munkához, házi kedvencek gondozásához, tisztításához).

A feltaláló elmondása alapján egyre többen érdeklődnek a termék alternatív felhasználási lehetőségei iránt. Kiemelten veszélyeztetett foglalkozásoknál például, ahol a szálló por, vagy a tevékenység folyamán keletkező szennyeződés belégzéssel jut a szervezetbe, munkásvédelmi eszközként már használják az Allergofiltert. Ilyen terület az építőipar; a lakásfelújítás, a műköröm-polírozás vagy a fodrászat sem veszélytelen ágazat ebből a szempontból. 

A nagyvárosok légszennyezettsége miatt a WHO adatai szerint sajnálatos módon világszerte közel 2 millió ember hal meg évente idő előtt.  Ugyanakkor a por, illetve a levegőben levő mikro-szennyeződésnek a magzati fejlődésre gyakorolt hatásáról sem szabad elfeledkezni, hiszen a terhes nőknél a finom por belégzése hat a magzat fejlődésére. Nem meglepő ezért az érintettek, és különösen a kismamák kíváncsisága az „orrszűrő” használata iránt, hiszen mindenekelőtt a városi levegőben található mikro-szennyeződést hatékonyan és mellékhatások nélkül kiszűri.
 

Címkék