Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Osztrák vasút – akadálytalanul

Osztrák vasút – akadálytalanul
Infovilág

Az évente 456 millió utast szállító osztrák vasúttársaság, az ÖBB 2015-re 140 pályaudvarát akadálymentesíti, ebből harminc Bécsben található. Az osztrák fővárosban 1999 óta már több nagyforgalmú vasútállomást is átalakítottak a mozgásukban korlátozottak, illetve a valamilyen érzékszervi fogyatékossággal élők számára. 

A pratersterni, heiligenstadti, liesingi, meidlingi és traisengassei pályaudvart ők már ma is kísérő és segítség nélkül tudják használni. A meidlingi állomáson például nyolc lift, valamint vakvezető- és audiorendszer segíti a közlekedésüket.

Június végén kezdik meg a hütteldorfi pályaudvaron az  akadályok felszámolását: 2,5 millió euró értékben felvonókat helyeznek üzembe, átépítik a nyilvános vécéket és vakvezető rendszert telepítenek. Az elővárosi közlekedés egyik legfontosabb csomópontjának számító floridsdorfi pályaudvaron augusztus közepén kezdik meg a vakvezető rendszer kiépítését. A szeptember végéig tartó munka 300 ezer euróba kerül.

Azokon a pályaudvarokon, ahol az épületek kora miatt nem oldható meg az akadálymentesítés, a vasúttársaság szakképzett dolgozói segítik a kerekesszékesek közlekedését. Az ÖBB tavaly 6,6 millió eurót fordított olyan szerelvények beszerzésére, amelyekbe a kerekesszékesek is be tudnak szállni anélkül, hogy mások segítségére lennének utalva.

Címkék