Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nestlé-kezdeményezések – közös értékteremtés

Nestlé-kezdeményezések – közös értékteremtés
Infovilág

Peter Brabeck Letmathe.A kezdeményezések tartalmaznak egy kibővített, iskolás korú gyermekeket célzó táplálkozási, egészség- és wellness-oktatási programot, kutatási, fejlesztési központ létrehozását Afrikában, valamint egy új, Nestlé «közös értékteremtés» díjat, amelyet kétévente ítél majd oda a vállalat, és amellyel a táplálkozás, az ivóvíz-gazdálkodás és a vidékfejlesztés problémáinak megoldása közben alkalmazott újszerű megközelítéseket ösztönzi.

A táplálkozás, az ivóvíz-gazdálkodás és a vidékfejlesztés területén meghirdetett új kezdeményezések szembehelyezkednek a részvényesek és a nyilvánosság számára történelmi léptékű értékrombolást hozó, mély gazdasági recesszióval. Peter Brabeck-Letmathe, a Nestlé elnöke szerint: „A jelenlegi mély recessziót okozó pénzügyi válság ismét egy alapvető üzleti axiómát mutatott meg: ha a közérdek képviseletében végzett munka közben kudarcot vallasz és a rövidebb utat választva a kockázatot a közre hárítod, a részvényeseidet is cserben hagyod. A Nestlénél abban hiszünk, hogy a hosszú távú üzleti sikerért egyszerre kell munkálkodni a közösségi és a részvényesi értékteremtésen. A Nestlénél ezt nevezzük kKözös értékteremtésnek; ez az alapelv áll vállalati üzletvitelünk mögött.

Az új kezdeményezések összefüggnek a Nestlé táplálkozásra, egészségre és wellnessre épülő alapvető üzleti stratégiájával. A svájci cég számára a hosszú távú, fenntartható üzletmenet építésében kulcsfontosságú a mostaninál jobb táplálkozással, ivóvízzel és élelmiszerek gyártásával összefüggő értékteremtés; ezáltal alapvető kapcsolat jön létre a közösségi és a részvényesi érték között.

„Felismertük: sikerünk az emberek számára történő értékteremtésen múlik; a termékeinket beszállító farmerektől a fogyasztóinkon át a közösségekig, ahol működünk. A közös értékteremtés nem adományozás vagy ajándékozás. A vállalat létrejötte, 1866 óta üzleti stratégiánk középpontjában szerepel a dolgozók, a családok és a közösségek életminőségének jobbítása” – jelentette ki Peter Brabeck-Letmathe, Nestlé elnöke.

A hosszú távú gazdasági és társadalmi kihívások, amikkel a világ szembenéz – a népességnövekedés, az erőforrások elérhetősége, különösképpen az ivóvíz és élelmiszerek biztonsága – az egyes kormányok által egyedül nem oldhatóak meg; a vállalatoknak felelősséget kell vállalniuk és a megoldásból is ki kell venniük a részüket.

E célból ma a Nestlé egy sor kezdeményezést indít útjára, erősítendő az elkötelezettséget a közös értékteremtés jegyében. Az első ilyen kezdeményezés keretében a Nestlé Egészséges Gyermekekért Globális Program (Nestlé Healthy Kids Global Programme). A vállalat célja, hogy 2011-ig – a jelenlegi értéket megkettőzve – meghaladja a százat azoknak az országoknak a száma, ahol a cég táplálkozással és egészségtudatossággal összefüggő oktatást folytat. Ez az új világszintű program a mai világ egyik legösszetettebb kihívását, az iskoláskorú gyermekek körében igen gyakori helytelen táplálkozást és a növekvő elhízási arányt egyszerre veszi célba. A Nestlé által jelenleg támogatott oktatási programok több, mint 10 millió gyermeket érnek el.

Továbbá: az elefántcsontparti Abidzsan K+F Központ megnyitása (Abidjan Research & Development Centre, Côte d’Ivoire) demonstrálja a Nestlé elhivatottságát a vidékfejlesztés iránt. A K+F központ új kutatási programjai révén a nyugat-afrikai térségben növelhető lesz a mezőgazdaság termelékenysége és az élelmiszer-biztonság egyaránt, különösen a helyi termények, a manióka, kukorica, köles, egyéb gabonafélék, valamint a kávé és kakaó továbbfejlesztése és javítása révén. A K+F Központ épít majd a Nestlé fa-újratelepítési tapasztalatára is.

A harmadik kezdeményezés, a Nestlé «közös értékteremtés díj» (Nestlé Prize in Creating Shared Value) 500 ezer svájci frank (461 000 USD) értékben nyújt pénzügyi támogatást olyan

személyeknek, társadalmi szervezeteknek vagy kisvállalkozásoknak, amelyek merőben új megoldásokat kínálnak az élelmezési problémákra, a hozzáférésre tiszta ivóvízhez vagy a vidékfejlesztésre. A díjat a Nestlé minden második évben ítéli majd oda.

Évtizedeken keresztül a Nestlé tej- és kávétermelő farmerek millióival együttműködve képezte partnereit jobb beszállítóvá, segítve őket  a szegénységből a jólét felé. Manapság a Nestlé majdnem 600 000 farmerrel működik együtt közvetlenül világszerte. Tavaly a cég 30 millió svájci frank értékben nyújtott számukra mikrofinanszírozást. A Nestlé beszállítói lánca a fejlődő országokban mintegy 2,4 millió ember megélhetését biztosítja.


Ma és holnap a Nestlé fórumot szervez a közös értékteremtésről New Yorkban, együttműködve az ENSZ partnerségi irodájával és az ENSZ svájci képviseletével. A fórumon a Nestlé vezetői a világ vezető vállalati stratégiai, vízgazdálkodási, táplálkozási és vidékfejlesztési szakértőivel találkoznak. A fórumon részt vesz az újonnan megalakult közös értékteremtés tanácsadói testületének 13 tagja is.

Címkék