Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szépül, gazdagodik a bécsi Sisi Múzeum

Szépül, gazdagodik a bécsi Sisi Múzeum
Infovilág

Sisi magyar koronázóruhája eredeti fényképen.Mivel a látogatók hada némileg megviselte az öt évvel ezelőtt megnyitott Sisi Múzeumot, most felújítják és át is alakítják egy kicsit. A munkák folyamatos nyitva tartás mellett zajlanak és várhatóan június közepén érnek véget. A múzeum helye: Hofburg – császári lakosztályok, Bécs, I. kerület, Michaelerkuppel.

A felújítás alkalmával újra rakták a padlókat és lefestették a falakat, valamint újra nyomtatták a híres Sisi-filmek plakátjainak reprodukcióit. Kicserélték a vitrinek belső selyemborítását, valamint hő- és légnedvesség-érzékelőket építettek be. A világítást energiatakarékos LED-technológiára cserélték.

A látogatók nagy örömére részben megújul a tárlat anyaga is. Nemcsak az időközben a gyűjteményhez vásárolt darabokat állítják ki, hanem például ruháknak az eredetivel a legapróbb részletekig megegyező reprodukcióját is. Így látható lesz Sisi magyar koronázóruhája is, amelyet történelmi dokumentumok alapján készítettek el, mivel az eredeti nem maradt fenn. 

A Sisi gyermekkorát bemutató teremben kap helyet az a hárfa, amelyet a királyné Bajorországból vitt magával Bécsbe, valamint egyik kislánykori ruhácskájának az eredetivel megegyező másolata. Mivel a cél az volt, hogy az új kiállítási tárgyakat úgy építsék be a tárlatba, hogy annak alapterülete ne változzék, a ruhácskát viselő babafigurát egy hintára ültették, amely a plafonról lóg le.

A Sisi elleni merényletet feldolgozó terem attrakciója az a fekete kabát lesz, amellyel a merénylet után betakarták, hogy visszavigyék a genfi Beau Rivage Hotelbe.

Az átalakítás részeként máris láthatóak a királyné gyászékszerei, amelyeket Rudolf trónörökös tragikus halála után viselt. Mivel a gyászolóknak illett visszavenni a külsőségekből, az ékszerek nem valódi ékkövekből készültek, hanem onixből és fekete borostyánból. A hatrészes szett Sisi lánya, Mária-Valéria hagyatékából származik, amelyet 2008-ban egy aukción sikerült megvásárolnia a múzeumot üzemeltető társaságnak. A felújítás és átalakítás költségei várhatóan 450 ezer euró (mintegy 135 millió forint) körül lesznek.

Mítosz és valóság

A Sisi Múzeum hat helyiségében egy különleges császárné életét térképezhetjük föl. A középpontban Erzsébet személye áll; versei megnyitják előttünk lelkének legféltettebb titkait. A versek segítségével közvetlenül megismerkedhetünk egyéniségével. Látjuk, hogyan lázadt az udvari szertartási rend ellen, miként menekült a szépség kultuszába és az ábrándos-melankolikus költészetbe, miért volt annyira fontos számára, hogy olyannyira karcsú maradjon s mi volt az oka annak a vágynak, hogy maximális  sportteljesítményeket érjen el. Egész életét és utazásait is végigkísérhetjük ennek az önmaga elől is egyre inkább menekülő, nyughatatlan császárnénak, egészen 1898-ig, a genfi merényletig.

A bemutatott különlegességek között van Erzsébet számtalan személyes használati tárgya, a fiatal menyasszony leánybúcsúruhájának másolata, valamint a szép császárné leghíresebb portréi és ékszerei is láthatóak. Kiállították az emberkerülő császárné napernyőit és legyezőit, valamint fényűző udvari szalonkocsijának másolatát. Az 1898-ban meggyilkolt császárné halotti maszkja is megtekinthető.  

 

Címkék