Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Természetesen illatokat is gyárt a BASF

Természetesen illatokat is gyárt a BASF
Infovilág

A molekulák módosításával létrejött kémiai aromák nem csupán tisztábbak a legtöbb természetes kivonatnál, de előállításuk is jóval olcsóbb lehet. A vállalat üzemében gyártott 40 000 tonnányi citrál kivonásához természetes módon egy 40 000 hektáros területet kellene bevetni citromfűvel.

Párválasztás szaglással

Életünkre meghatározó hatással vannak a különféle szagok és illatok. A számunkra kellemes ételek és italok kiválasztása mellett a rokon- és ellenszenvet is meghatározzák, figyelmeztetnek a veszélyre és segítenek a párválasztásban, sőt az illatok rég elfelejtett emlékeket is felidézhetnek bennünk.

A szagláshoz kötődő agyi pályák közvetlenebbül kapcsolódnak az érzékszervi észleléshez, mint bármely más érzékszervünk esetében, így a szagingerek kivétel nélkül valamilyen érzelmi reakciót keltenek bennünk.

Az ember mindössze négy különböző típusú ízt tud megkülönböztetni – a sósat, a keserűt, az édeset és a savanyút; az orrnyálkahártyán viszont 350 szaglószervi receptor működik. Ennek köszönhetően az ember körülbelül 10 ezer különböző illatot képes megkülönböztetni.


Citromfű.A természet illatai – a laborból


A világ egyik legnagyobb vegyipari cége, a BASF legújabb megoldása a citrál, a vegyi úton előállított aroma, amelyben tíz szénatomot tartalmazó olyan molekula is található, amelyik része a természetes citrusaromának is. A szintetikus citrál, melyet a BASF már 2004 óta termel Ludwigshafenben, azonban nem csak a citrusillatot tartalmazza. A molekula felépítésének kisebb változtatásaival más illatokat is elő lehet állítani, mint például a levendula illatára hasonlító linalolt vagy a rózsák tipikus illatáért felelős geraniolt. Elég csupán kis mértékben megváltoztatni a molekula szerkezetét ahhoz, hogy a kémikusok elővarázsolják a természet illatait.

Az atomok elhelyezkedésének megváltoztatására a három molekula más-más szaglóreceptorhoz kapcsolódik, és ezzel teljesen más illatot idéz elő az orrban. Az eredeti és a vegyi úton előállított illatok közötti különbség olyan minimális, hogy még a legérzékenyebb orr is képtelen lenne érzékelni a változást.

A vegyi aromák jövője éppoly illatos…

Annak ellenére, hogy a kellemes illatszerek, krémek és tisztítószerek előállításhoz csupán csipetnyi citrálra vagy hasonló illataromára van szükség, a nemzetközi szinten felhasznált mennyiség megdöbbentő. A BASF ludwigshafeni üzeme 2004 óta évi 40 000 tonna citrált állít elő, ami négyszerese a kezdeti kapacitásnak.

Ennek köszönhetően a BASF a világ legnagyobb citrál és az azzal rokon vegyi anyagok előállítója, melyeket elsősorban kozmetikaicikk- és tisztítószergyártók, valamint táplálékkiegészítő termékeket gyártó üzemek számára értékesít. A citrál mellett a BASF a többi között a rózsaoxidon is kísérleteket végez, ami mindamellett, hogy a rózsaillat szerves részét képezi, aromaerősítőként más parfümökhöz is felhasználható.

Címkék