Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lantos Ferencet köszönti Pécs és művészvilág

Infovilág

A Pécs2010 EKF-program támogatásával megvalósuló programsorozat révén az érdeklődő megismerkedhet a Lantos Ferenc és Apagyi Mária által alapított ANK Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola pedagógiai szemléletével és a  gyakorlati alkalmazása közben elért eredményekkel. Láthatja, hogy a képzőművésszé vált tanítványok miként követik művészi útmutatásait, megértheti, mennyire fontos a „tanári alkotás”.

Az ANK Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolája

Az iskola pedagógiai rendszerét – melynek alapjait Apagyi Mária és Lantos Ferenc tették le – az egységre való törekvés, az interdiszciplinaritás és rendszerelvű gondolkozás jellemzi. A tanulóknak a rajzórán és a zeneórán egyaránt más művészeti területek, illetve tudományok felől közelítve, tudományos párhuzamokat is megvizsgálva adják át az ismereteket.

A tanítás szakágai:
- klasszikus zene
- képzőművészet
- táncművészet (műhely)
- színművészet (műhely)
- multimédia (műhely)

Az iskola alapításának előzményei – s egyben Lantos Ferenc szemléleti alapvetése a művészetpedagógiáról-művészetoktatásról – 1968-ra tehetők. 1983 óta az iskola intézményi önállóságot kapott, és 1985-ben került az Apáczai Csere János Nevelési és Általános Művelődési Központ intézményegységei közé.

A speciális, az interdiszciplináris szemléletből fakadó organikus, a tudomány és művészeti ágak közötti kapcsolatokból, a kapcsolatokat gyökereinél megragadó, s az erre alapozó gondolatrendszert alkalmazó iskolai modell szép eredményeket tudhat magáénak.

Az iskola pedagógusai a világ jelenségeit osztatlan egységként tárják a gyermekek elé, hangsúlyozva, hogy egy-egy probléma vizsgálata-megfigyelése csak az éppen alkalmazott-feltett kérdésre ad pillanatnyi választ, mellette, s vele egyidejűleg több szabályszerűség is érvényesülhet, függetlenül attól, hogy az adott pillanatban gondolunk-e rá vagy észrevesszük e. Az elemeket elrendező szerkezeti elvek ugyanis a legkevesebb esetben jelennek meg önmagukban, általában több szabályszerűség-rendezőelv is fellelhető egy adott alakulatban.

Az intézményben két tagozat működik: zenei és vizuális, melyek a közös alapokon állva önállóan fogalmazzák meg saját, öntörvényű szakmai anyagukat. Mindkét tagozatra érvényes azonban, hagy a szakmai anyag kreatív feldolgozásában az improvizáció, a komponálás és az interpretáció szerves egységét valósítják meg.

Elolvasásra ajánljuk még

Beszélgetés a 80 esztendős Lantos Ferenccel - interjú.

Programsorozat Lantos Ferenc tiszteletére.

Címkék