Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szépreményű építőanyag: München után Budapesten is bemutatkozik a Vekla

Szépreményű építőanyag: München után Budapesten is bemutatkozik a Vekla
Infovilág

A Vekla-5 Zrt. elérkezetnek látta az időt, hogy bemutassa termékét a nemzetközi és hazai szakemberek előtt. A megmérettetésre Európa legnagyobb szakkiállítását, a müncheni BAU 2009-et választotta, ahol a több ezer kiállító között képviselte a termék hazánkat. A Vekla (a szabadalom kivonata alapján) homogén építési technológia, amely passzív, az energiát hatékonyan hasznosító és a klímaváltozáshoz alkalmazkodó, kristályrács szerkezetű, terhelhető építő- és szigetelőanyag, valamint erre alapozott épületszerkezetek együttese.

A nemzetközi fogadtatásról és a hazai fejlesztési tervekről szóló konferenciára január 27-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében kerül sor.

Az O|G|H hírügynökség kérdésére, hogy miben más ez a termék a piacon jelenleg kínáltaktól eltérően, Veres Klára feltaláló azt válaszolta: a Vekla építő- és szigetelő is anyag egyben, ezáltal nem igényel külön vakolatot és szigetelést. Optimális tömegű (150-400 kg/m3), tartós, erózióálló, kiváló hő- és hangszigetelő, valamint UV- és földsugárzásnak ellenálló anyag. Hőtároló és hőcsillapító egyaránt, azaz a Veklából épült építmény nyáron hűvös, télen tartja a meleget. Homogén építési technológia, azaz a termékekből épülhet fal, födém, tetőszerkezet, padozat, padlóburkolat, fedés, térburkolat, homlokzati díszek, gipszkarton, beépített bútor és minden olyan szerkezeti elem, amely például faanyagból is gyárható. A Habiten anyag kiválóan fúrható, faragható, formázható.

Az anyag főbb tulajdonságai azonban nem azonosíthatók több vonatkozásban a cementtartalmú betonnal, habarccsal és más anyagokkal. Keverési technológiája, valamint az ahhoz szükséges gépi eszközök sem azonosak a beton, a habarcs és más cementtartalmú építőanyagok előállításával. A technológiával kapcsolatos részleteket a feltaláló a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében mutatja be január 27-én.

Címkék