Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A földgázfüggőség csökkentésére jöhetne a biomassza

A földgázfüggőség csökkentésére jöhetne a biomassza
Infovilág

Az EU-országok, valójában az egész földrész fölgázimport-függősége, végső soron kiszolgáltatottsága a fosszilis energiahordozók tekintetében rendkívül magas. E tény már önmagában is megköveteli az alternatív technológiák kutatását és alkalmazásának lehetőségeit.

Szakemberek szerint Magyarország kevésbé lenne kiszolgáltatott, ha kormányzati szinten is szorgalmaznák az olyan megoldásokat, amelyek más energiaforrások felhasználásával (megújuló, biomassza) mérsékelik, vagy helyettesítik a földgázhasználatot.

A fűtési célú földgáz-felhasználás két módon is csökkenthető. Egyrészt az épületek korszerűsítésével, felújításával és újra szigetelésével csökkenthető a fűtési hőigény, másrészt a biomassza-alapú fűtőművek létesítésével, ami a földgáz helyettesítésének egyik lehetősége.

A jelenlegi gázvita is sürgeti a bio-energetikai és biomassza-kutatások gyorsítását, hiszen a legfontosabb cél az elméleti eredmények mielőbbi megvalósítása a gyakorlatban. Az alternatív megoldás alkalmazásával lehetővé válnék a hasonló válságok hatásainak a csökkentése. Jó és követendő példa lehet a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola által folytatott kísérlet: az oktatási intézmény több tízezer hektáron termeszt energianövényeket, együttműködésben a többi között a Mátrai Erőmű Zrt.-vel.

Dinya László.A biomassza az emberiség legrégebben használt energiaforrása, a növényi és állati szervezetekből származó, folyamatosan termelődő, energiatermelésre felhasználható anyagok összefoglaló neve. Ma már a biomasszához sorolják a kommunális hulladékok szerves hányadát is – mondja dr.  Dinya László, a gyöngyösi főiskola tudományos és kutatásirektor-helyettese.

Nagy előnye a biomasszának, hogy folyamatosan keletkező, megújuló energiakészlet, továbbá: az energianövények felhasználásakor keletkező szén-dioxidot a következő években a telepített növények fotoszintézissel beépítik magukba, így az a mennyiség kerül vissza a légtérbe, amelyet ezek a növények fejlődésük ideje alatt megkötöttek.  Ekként nem csupán gazdasági, hanem környezetvédelmi szempontból is óriási a biomassza haszna, hiszen lassíthatja a földgolyó felmelegedést. 

Magyarországnak kiemelkedően jó természeti adottságai vannak energianövények termesztését illetően, és a múlt évek kutatás-fejlesztési törekvései sikerrel zajlottak a Károly Róbert Főiskola koordinációjával. Az intézmény a K+F mellett kitartó, hálózatépítő munkával mintegy szocializációs küldetést is teljesít, a nagyvállalatokat és a termelőket egyaránt bevonja a munkába, ekként a környezettudatos gondolkodást is népszerűsíti - mondta a szakember.

Címkék