Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Folytatódik a budapest-józsefvárosi Magdolna-negyed megújítása

Infovilág
Burány Sándor kifejtette: a közép-magyarországi regionális operatív program részét alkotó Magdolna-negyed programnak (MNP) köszönhetően csaknem 12 ezer józsefvárosi lakosnak alapvetően javulnak az életkörülményei 2010-ig.

Van teendő bőséggel: ez a Tolnai Lajos utcai ház## még a jobbak közé tartozik.A józsefvárosi Magdolna-negyedre (a Népszínház utca–Fiumei út–Baross utca–Koszorú utca–Mátyás tér–Nagyfuvaros utca által határolt terület) a budapesti átlaghoz képest alacsonyabb iskolázottsági és képzettségi szint, alacsony gazdasági potenciál, a halmozottan hátrányos helyzetű családok magas koncentrációja, rossz közbiztonság és leromlott települési környezet volt jellemző a közelmúltig. Mindez együttesen indokolta a megindított városmegújítási kezdeményezéseket.

A jelenlegi Magdolna-negyed Program a 2005-ben kezdődött, egymásra épülő ütemekben megvalósítani tervezett tudatos beavatkozások II. ütemeként valósul meg, amelyet 2010 után is folytatni kíván a Józsefvárosi Önkormányzat.

Az új típusú városfejlesztési program a hagyományos felújítási eszközök mellett nagy súlyt fektet a szociális programokra, a helyi közösségek bevonására. Az MNP I. időszakában 2005–08 között a többi között négy önkormányzati lakóépület felújítása, valamint a Mátyás tér közterület-rehabilitációja történt meg a közösség bevonásával. Szintén a helyi társadalmi kapcsolatok erősítését szolgálja az életre hívott CivilHáló kezdeményezés: az önkormányzat kedvezményes feltételekkel ad helyiséget elsősorban szociális tevékenységet végző civil szervezetek számára a negyed területén. Az MNP I. éveiben átalakították a volt kesztyűgyár épületét is, amely a mostani, második ütemben tervezett közösségi programoknak ad majd helyet.

Az MNP II. ütemterve:

– épületmegújítás a lakók bevonásával (16 önkormányzati és 7 társasházi tulajdonú épületben a szükségletektől függően a közös terek, a kapuk, az épületgépészeti hálózatok és egyes épületszerkezeti elemek felújítása),
– közterület-rehabilitáció (a Mátyás tér forgalom-átszervezése és a kapcsolódó közterületek rehabilitációja, szabadidő-udvar kialakítása),
– oktatási program (Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium nyílászáróinak cseréje, akadálymentesítése, klubfoglalkozások megtartására alkalmas pinceklub kialakítása),
– közösségfejlesztési, szociális és bűnmegelőzési programok,
– gazdasági program keretében foglakoztatási, képzési és szolgáltatásbővítési programok indítása.


A 2,16 milliárd forint összköltségvetésű felújítás és korszerűsítés várhatóan 2010 nyarán fejeződik be. A városrész megújításának későbbi ütemei során további önkormányzati épület-felújítások, intézményi fejlesztések, közterület-rehabilitáció és barnamezős területek rehabilitációja megvalósítását tervezik.
Címkék