Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Francia tudós szakértő segítheti a magyar ESS-ajánlat nemzetközi támogatottságát

Francia tudós szakértő segítheti a magyar ESS-ajánlat nemzetközi támogatottságát
Infovilág

Bigot Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel és az ESS-projekt szakmai csapatával folytatott megbeszélésein győződhetett meg az állami elkötelezettség mértékéről, a tudományos, pénzügyi és jogi háttér minőségéről. Az ESS székhelyéért Debrecen mellett a spanyolországi Bilbao és a svédországi Lund városa versenyez. E vetélkedésben döntő fontosságú lehet a kiterjedt nemzetközi együttműködés, az európai nagyhatalmak támogatásának elnyerése.

Az ESS nemzetközi összefogással megvalósuló, megtérülő beruházás, amely mind a kivitelezési szakaszban, mind működése során több ezer munkahelyet teremt. Az ESS környezetébe települő kutatóhelyek és a csúcstechnológiai iparági szereplők beruházásai tetemes továbbgyűrűző gazdaságélénkítő hatással lehetnek a kiválasztott térségre.

A beruházás azon a helyszínen jöhet majd létre, amelyik számára a legkorábban áll rendelkezésre a szükséges nemzetközi pénzügyi támogatás, és amelyet emellett az ESFRI (Európai Strarégiai Kutatási Infrastruktúrák Fóruma) nemzetközi szakmai szervezet is alkalmasnak ítél a berendezés befogadására. A nagyberendezés megvalósítási helyszínét tehát nem pályázati úton és nem közösségi szinten, hanem az érdekelt (tag)országok meggyőzése révén választják ki. Ezért döntő fontosságú tényező az európai nagyhatalmak, különösen Német- és Franciaország támogatásának megszerzése.

A francia álláspont meghatározó intézménye a CEA és személyesen Bernard Bigot, aki 2003 óta az intézmény főbiztos-elnöke. A CEA a legnagyobb francia K+F szervezet 15 ezer munkatárssal és évi 3,3 milliárd eurós költségvetéssel. Fő profilja a magfizikai kutatások (hadi és civil vonatkozásban), az atomenergetika és az anyag- és élettudományok. A CEA a nagy kutatási infrastruktúrák franciaországi és nemzetközi letéteményese.

Bernard Bigot a hazánkban kapott információk és a saját tapasztalai alapján tesz jelentést a francia döntéshozóknak. A magyar fél bízik abban, hogy e látogatás is hozzásegíthet az ESS-ügyben Franciaországgal kötendő stratégia partnerség kialakításához.


Az Európai Neutronkutató Központ (ESS) az Európai Unió legnagyobb tervezett kutatás-fejlesztési berendezései közé tartozik. Létesítését az indokolja, hogy a neutronforrások iránti igény az elkövetkező évtizedekben várhatóan jelentősen nőni fog. A kontinensen egyedülálló projekt műszaki paramétereiben előreláthatóan magasabb színvonalat képvisel majd a világ más neutronforrásaihoz képest. Kimagasló paraméterei, rendkívül széleskörű multidiszciplináris használhatósága miatt évi több ezer kutató végezhet általa kísérleteket.

A berendezés lényege, hogy a neutronsugár-forrásból származó, vizsgálandó mintára bocsátott neutronnyalábok ütköznek a vizsgált anyag atomjaival, ami eltéríti a neutronok irányát. Az eltérülés paramétereinek vizsgálatával leírható az anyag szerkezete. A neutron nem roncsolja a vizsgált anyagot. Néhány példa a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazására:

• izotópgyártás,
• orvosi gyógykezelések (agydaganatok és más rákbetegségek gyógyítása),
• gyógyszerkutatás, génszerkezet-vizsgálatok,
• kenőanyagok kifejlesztése, öntisztuló falfestékek, szennyezés lepergető felületek,
• hidrogéncella kutatás, szupravezető-kutatás, energetikai kutatások,
• elemátalakítás (radioaktív hulladékok megsemmisítése)

 

A színvonal-központú magyar felsőoktatás

Címkék