Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vállalati felelősségvállalás – szigorodó pályázati feltételek

Infovilág
A Magyar Public Relations Szövetség 2007-ben indította útjára a Best Practice pályázat-sorozatot, hagyományteremtő célzattal. A pályázat törekvése, hogy feltárja és példaként állítsa a legjobb CSR (vállalati felelősségvállalás) gyakorlatokat más vállalatok elé, elismerje a nyertes pályázók felelősségvállaló törekvéseit és elősegítse a CSR hazai térnyerését.

A pályázatokat elbíráló zsűri olyan neves szakemberekből állt, akik az általuk vezetett szervezetek révén sokat tettek a CSR magyarországi elismertetéséért.

Az idén a tavalyinál kevesebb vállalat indult a pályázaton a szigorított feltételek miatt. A zsűri csak azon pályázatokat fogadta el, amelyekből egyértelműen kitűnt, hogy a pályázó rendelkezik kidolgozott CSR-stratégiával, felelősségvállalása áthatja a napi működést és megmutatkozik az összes érintett csoporthoz fűződő kapcsolatában. A bírálók kiemelt figyelmet szenteltek annak is, hogy a társadalom iránti  kötelezettségvállalás mellett szerepet kapjanak a környezetvédelmi törekvések. Nem nyerhetett olyan cég, amelyik egyáltalán nem, vagy csupán formálisan vonta be és sarkallta munkatársait a felelős működésbe, és azon cégek sem, amelyek pályázata – legyen mégoly meggyőző is – nem volt összhangban a valósággal, és a vállalat társadalmi megítélésével. Így a 13 pályázó közül végül 10 kerülhetett be a kiadványba, és minősült idén Legjobb Gyakorlatnak.

A nyertes pályázatok névsorrendben a következők: Atel Csepeli Vállalatcsoport, Bakos Faipari Egyéni Cég, Budapest Bank, GE Magyarország, Holcim Hungária, K&H Bank, KPMG Hungária, MOL, Pannon, Vodafone Magyarország.

A pályázat kapcsán dr. Szeles Péter, az MPRSZ elnöke elmondta: „Örömteli és bizakodásra okot adó, hogy mind több hazai vállalkozás – kis és nagy vállalkozások egyaránt – gondolják újra működésüket, a nyereség elérésének gyakorlati módjait. Ez nem csupán jogkövetést, a létező törvények és szabályok maradéktalan betartását jelenti és kell jelentenie, hanem az etikus és felelős működést is. A jelenkor egyik legkomolyabb veszélye, a klíma változása, mely előtérbe helyezte a környezetvédelmi szempontokat, a CSR-törekvéseken belül már látható és érzékelhető ezen szempontrendszer erősödése. Bízom benne, hogy jövőre még több vállalat pályázik sikeresen, azok is, amelyek most még elutasított a zsűri és azok is, amelyek idén nem nyújtottak be, vagy nem a szigorú előírásoknak megfelelően adtak be pályázatot.”

Lakatos Zsófia, az MPRSZ alelnöke hozzátette: „A nyertes 10 pályázó vállalat erős csapatot alkot, kivétel nélkül mindegyik pályázat figyelemre méltó. Külön örömömre szolgált, hogy ismét sikeresen pályázott egy kkv, a Bakos Faipari Egyéni Cég, bebizonyítva, hogy a felelősségvállalás nemcsak a nagyok kiváltsága. Szeretnénk minél több kis és középvállalkozással megismertetni a felelősségvállalás elvét és gyakorlatát. Ezért olyan fontos, hogy legyenek példaként állítható esettanulmányok és azon cégek, amelyek követendő gyakorlatot folytatnak, segítsék azok törekvéseit, akik még csak ismerkednek ezzel a területtel.”

A Magyar Public Relations Szövetség az idén meghirdette CSR Média pályázatát is, amely azon szerkesztőségek, újságírók munkáját kívánja elismerni, akik sokat tettek a vállalati felelősségvállalás megismertetése és elterjesztése végett. A szövetség terve szerint, még idén kiírnak egy harmadik CSR-pályázatot is, amely a civil szférát célozza, és tervezi a Best Practice nyertesek bevonását egy hosszabb távú új programba, kezdeményezésbe is. A CSR Best Practice 2007. kiadvány várhatóan az ősszel jelenik meg.
Címkék