Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Öngondoskodásból jeles – sokan utólag kötnének jövedelemkiesés-biztosítást

Infovilág




A hazai munkaerő-piaci körülmények és a gazdasági mutatók tükrében nem meglepő ugyan a rendkívüli érdeklődés, az első hónap mégis jó néhány meglepetéssel szolgált a szakemberek számára. Az eltelt rövid idő alatt kezdeményezett, mintegy kétezer biztosítási szerződés összesítéséből kiderül, hogy Budapest és Pest Megye – jóllehet, munkanélküliség szempontjából jóval kevésbé veszélyeztetett, mint az ország számos más területe – magasan vezeti a kötési statisztikát.

Érdekes, hogy bár a biztosítás díja még a munkanélküliséggel inkább fenyegetett vidéki emberek átlagkeresetéhez mérten is megfizethető, mégis kevesebben kezdeményezték a szerződéskötést az ilyen régiókból. Az ok egyelőre még nem tudható. Mivel a termék az országos reklámkampánynak köszönhetően minden területre egyformán eljutott, és az internetes szerződéskötés is országosan elérhető, az információ hiánya nem magyarázza a különbségeket.

A nemek és a végzettség szempontjából is találkozhatunk érdekességekkel. Az összesítésekből kitűnik, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek jóval kisebb arányban kötnek jövedelemkiesés-biztosítást, mint a magasabb végzettséggel rendelkezők, holott elhelyezkedési esélyük statisztikai valószínűsége jóval kisebb, mint az utóbbiaké. További érdekesség, hogy a felsőfokú végzettségűek körében feltűnően alacsony a nők aránya. Ez azért is érdekes, mert Magyarországon több felsőfokú végzettségű nő, mint férfi.

Az első hónap talán legnagyobb meglepetése, hogy a várakozásokkal ellentétben nem csupán az alacsonyabb jövedelműek kötik meg a biztosítást. Mostanra már jól látható, hogy a Havi Fix biztosítás nem kizárólag a kis jövedelműek biztosítása. Nem ritka, hogy azok is megkötik a biztosítást, akik 6–700 ezer forint bruttó havi fizetésért dolgoznak, és sokan választják a maximális (havi 120 ezer forintos) biztosítási összeget is. Mindez jól mutatja, hogy Magyarországon a 120 ezer forintos csomag a magasabb jövedelműek számára vonzó ajánlat.

Az érdeklődő telefonok és a kötések során megadott adatok rávilágítottak egy alapvető félreértésre is. Többen akkor kezdeményezik a szerződéskötést, amikor már elveszítették állásukat(!). Olyankor azonban már késő, szerződés nem köthető. A jövedelemkiesés-biztosítást az emberek egy része valamiféle állami juttatásnak tekinti, pedig mint bármely más biztosításnál, a jövedelemkiesés-biztosítás esetében sem köthető szerződés a (kár)esemény bekövetkezését követően.

MindenTanulás: a multik nem foglalkoztatnak fogyatékkal élőket

Címkék