Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A múzeumok éjszakáján nyílik a Mobileum

A múzeumok éjszakáján nyílik a Mobileum
Infovilág

Híres magyar gyártmányú, illetve a magyar ipar kibontakozásában központi szerepet játszó külföldi gépek képezik a tanulmánytár anyagát. Hangsúlyos helyet kaptak a 19. század energiatermelését szolgáló különféle gőzgépek, a századforduló évtizedeit fémjelző magyar gyártmányú motorok, valamint a 20. század nagy szivattyú- és turbinafejlesztési időszakainak kiemelkedő példányai – mind-mind működtethető állapotban. Bemutatják a gőzgépek kialakításához vezető fontos fizikai kísérleteket és az első gőzgépek másolatait, továbbá számos eredeti és befűthető gőzgép, működtethető modell és makett is rendelkezésre áll. Az eredeti gyári gépcsarnokok hangulatát idéző terem képet ad a magyar ipar fellegvárainak, a többi között a Láng, a Ganz, a Hoffher és Schranz, a Schlick-Nicholson gépgyár fejlesztési munkáiról is. Akik pedig a nagy műszaki elődök iránt érdeklődnek, ott megtalálhatják pl. Bánki Donát, Csonka János, Jendrassik György a maga idejében világszenzációként emlegetett találmányainak első példányait.

A MOBILEUM újfajta szemléletet tükröz. Lényege, hogy a látogatók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a műtárgyakkal, megforgathatják kerekeiket, működés közben tanulmányozhatják őket. Az interaktív gépcsarnokban a látogatók műszaki rejtvényként saját maguk „fedezhetik fel” az ősi masinák működésének lényegét. A tárgyak egy másik csoportja múzeumi idegenvezetők, szaktanárok közreműködésével indítható el.

A tanulmánytár különösen alkalmas tanórák lebonyolítása, mert az ott megtartott foglalkozások eredeti környezetben zajlanak, és így valódi szakmai gyakorlattal érnek föl a közép- és felsőoktatás diákjainak. Az interaktív gépcsarnok nem csak a műszaki tudományok iránt érdeklődőket szolgálja: a fiatalabb korosztályoktól az idősekig élvezetes múzeumlátogatást biztosít az ipari kultúrára fogékonyaknak, akik maguk szeretnék mozgásba hozni letűnt korok gépeit, felfedezni működési mechanizmusukat és fejlődésük érdekes történetét.

Az új állandó kiállítás megnyitására a múzeumok éjszakáján, június 21-én 18 órától kerül sor sztárvendégek fellépésével. A Mobileumot Fábry Sándor adja át a múzeum tárgyaiból válogatott alkalmi Dizájn Centerével. 20,30-tól pedig a Dumaszínház három fellépője szórakoztatja a közönséget. A vendégek egyebek mellett megismerkedhetnek a retro-konyhával, megtudhatják, mitől volt menő a 80-as évek üzletembere, az éjszakai kertben pedig távcsövekkel kémlelhetik az eget. A gyerekeket délután kettőtől várják ingyenes ugrálóvárral, Makám-koncerttel, kreatív műhellyel, fizikai kísérletekkel és előadásokkal.
A gyűjtemény kurátora: prof. dr. Szunyogh Gábor, muzeológus.

Országos Műszaki Múzeum, Budapest, XI., Prielle Kornélia utca 10.

Megközelíthető: 
• a Móricz Zsigmond körtérről 3-as busszal, a Prielle Kornélia utcáig, vagy a 18-as, 41-es, 56-os villamossal a Fővárosi Művelődési Házig, onnan 5 perc séta
• a múzeumok éjszakáján a pesti Deák térről 18 órától folyamatosan induló Ludwig Múzeum járattal

Hatalmas siker volt

Címkék