Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Berlinbe látogat Gömböc, a matematikai ékszerteknős

Berlinbe látogat Gömböc, a matematikai ékszerteknős
Infovilág

A Collegium Hungaricum „Art´n Science“ című programjával a dorotheenstraßei új épületének valamennyi szintjén várja a látogatókat. Agyhullámokkal irányított robot-táncostól kezdve (Beöthy Balázs) a legkülönfélébb interaktív hang- és fényinstallációkat (Nagy Ágoston, Balikó Emese), élőkép-színházat (Bérczi Zsófia), videóalkotásokat (Bence Samu), zenei koncertet („Hang“), kísérleti zenei eszközöket (ifjabb Kurtág György) láthatnak és hallhatnak majd a látogatók – és ez csak néhány a gazdag programkínálatból.

Ékszeres vitrinben kiállítva bemutatkozik Berlinben Gömböc is, hogy bebizonyítsa, ő az első ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van, egyben magyarázatot adva arra is, hogyan képes a teknősbéka szorongatott helyzetekből ismét a talpára állni.
Domokos Gábor, aki Várkonyi Péterrel együtt fedezte fel és alkotta meg a teknőcök páncélfelületét idéző, Gömböcnek elnevezett térformát, este 7 órakor kezdődő képes előadása előtt és után áll majd a látogatók rendelkezésére, hogy megválaszolja kérdéseiket a magyar matematikai felfedezésről.

Címkék